ΑΘΗΝΑ
04:50
|
20.04.2024
Την πίεση στο ΕΣΥ επισήμαναν Μίνα Γκάγκα και Βάνα Παπαευαγγέλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ”, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας που ζήτησε την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και τον εμβολιασμό.

“Θετικό που ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί”, σημείωσε η κ. Γκάγκα, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό και με τον χειμώνα, έχει σημασία να κρατάμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην βλέπουμε πολύ κόσμο και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα.

“Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών είναι καθοριστικό στοιχείο, καθώς προστατεύει τους πολίτες, μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Η μεγάλη διασπορά του ιού είναι εμφανής. Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει τις επόμενες 2-3 εβδομάδας”, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

“Πρέπει με κάθε τρόπο και θυσία να ανακοπεί αυτή η αυξητική πορεία. Όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις συνήθειές τους”, κατέληξε.

Την πίεση στο σύστημα υγείας επισήμανε με τη σειρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου σύμφωνα με την οποία η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, θα αυξήσει περαιτέρω τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, πλέον η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα έχει φτάσει το 88%, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση πλέον είναι ανάλογη με αυτή του Νοεμβρίου 2020, είναι 97%.

Επίσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι από τις 75 περιφερειακές ενότητες οι 24 είναι στο βαθύ κόκκινο, και η πορεία της πανδημίας σε αυτές τις περιοχές συνδέεται άμεσα με τον εμβολιασμό, ειδικά των ατόμων άνω των 65 ετών. Οι νοσηλείες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν αυξηθεί, επισήμανε.

Εκτίμησε ότι, αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα της πανδημίας, η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο ή τρεις εβδομάδες.

Η καθηγήτρια επισήμανε πως πρέπει να πειστούν τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν το έχουν κάνει, ενώ τόνισε ότι κρίσιμη είναι η αλλαγή συμπεριφορά όλων μας, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, ώστε να ανακοπεί η πορεία της νόσου.

“Αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα”, είπε και τόνισε ότι ειδικά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν είναι προστατευμένοι έναντι του κορονοϊού, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί, θα φορούν μάσκα, θα αποφεύγουν τους συνωστισμούς, γιατί κινδυνεύουν περισσότερο.

Όσον αφορά τους αριθμούς σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ σε όλη τη χώρα τα ενεργά κρούσματα είναι 47.000. Εξ αυτών, το ένα τέταρτο βρίσκεται στην Αττική.

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 5% και στην Ευρώπη το ποσοστό άγγιξε το 15%.

Στην Ελλάδα υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, με βάση τα στοιχεία, υπάρχει σημαντική επιδείνωση. Ωστόσο υπάρχει και σημαντική αύξηση των τεστ. Επιδείνωση κατά 13% υπάρχει και στον δείκτη των θανάτων. Κατά 5% αυξήθηκαν οι νοσηλείες στη ΜΕΘ.

Όσο βαθαίνει ο χειμώνας, η διαφοροποίηση μεταξύ κρατών με υψηλά και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα αυξάνεται. “Σπεύδουμε να εμβολιαστούμε”, ήταν το μήνυμά του.

Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ για τα στατιστικά στοιχεία

Διευκρινίσεις δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην επιδημιολογική έκθεση και στα οποία, “αποδίδονται ερμηνείες για “αριθμητικές διαφορές”, τόσο στα κρούσματα, όσο και στους θανάτους”.

“Το σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανεξάρτητα από τον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων που ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα καθώς και την ενσωμάτωση κρουσμάτων, που μπορεί να δηλωθούν με καθυστέρηση στο εθνικό μητρώο ασθενών με COVID-19 (σημείωση: η ανακοίνωση των κρουσμάτων που δηλώθηκαν με καθυστέρηση στο μητρώο, γίνεται αθροιστικά κάθε Τρίτη). Επίσης, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων επικαιροποιείται συνεχώς ανεξάρτητα από τον αριθμό νέων κρουσμάτων, λόγω των νέων στοιχείων που προκύπτουν από τη διαδικασία διερεύνησης κρουσμάτων (π.χ. οι αποχαρακτηρισμοί). Ανάλογα, ισχύει και όταν υπάρχουν καθυστερημένες δηλώσεις θανάτων στο Εθνικό Μητρώο COVID-19”, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Κατά συνέπεια, σημεώνει ο Οργανισμός, σε ό,τι αφορά στο σύνολο των κρουσμάτων, “τα όσα προαναφέρθηκαν εκφράζονται με δύο επεξηγηματικές υποσημειώσεις (1, 2), που αναγράφονται στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας της έκθεσης. Σχετικά με τον αριθμό των θανάτων, η αντίστοιχη υποσημείωση 3, αναγράφεται στο κάτω μέρος της δεύτερης σελίδας της έκθεσης. Συμπερασματικά, τυχόν διαφορές αφορούν επικαιροποιημένα στοιχεία και όχι διαφορετικές εκτιμήσεις”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα