ΑΘΗΝΑ
16:59
|
18.11.2024
Γιατί δεν έφτασε έγκαιρα το αίτημα της ελληνικής κοινότητας Δαμασκού στην Ελλάδα; Λειτουργεί ή όχι η πρεσβεία στη Συρία; Πώς απάντησε η Νίκη Κεραμέως;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα τέλη Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δαμασκού, Χαμπίμπ (Αγάπιος) Σαλούμα, έθεσε εκ νέου στον Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, το αίτημα που καίει τους Έλληνες της Συρίας εδώ και χρόνια: ζητούν να αποσπαστεί από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έστως ένας εκπαιδευτικός στη Δαμασκό για να διδάξει στα ελληνόπουλα τη γλώσσα τους. Οι αποσπάσεις έχουν διακοπεί από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.  

Το αίτημα κατατέθηκε στο περιθώριο των εργασιών του 7ου Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ της Μόσχας (26-27.10), παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Νικολάου Κρίκου και του Μητροπολίτη Σαφίτας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, κ. Δημητρίου. Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δαμασκού είχε θέσει το ίδιο θέμα στον επιτετραμμένο της Ελλάδας στη Δαμασκό πρέσβη Πρωτονοτάριο.

Και ακόμα περιμένει μια απάντηση πέρα από το ασαφές ότι η διδασκαλία μπορεί να γίνεται μόνο διαδικτυακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κοινότητα της Δαμασκού αριθμεί τουλάχιστον 500 μέλη.

Ο πρόεδρος του ΔΣΟ Μάξιμος Χαρακόπουλος κινήθηκε άμεσα υποβάλλοντας σχετική ερώτηση στο υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας ότι “η ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη Συρία, καθώς η χώρα επανέρχεται σταδιακά σε μια κανονικότητα μετά από τον πολυετή καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, επιβάλλεται τόσο για πολιτισμικούς όσο και για εθνικούς λόγους. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες για την επανέναρξη μαθημάτων στην ελληνική γλώσσα, με απόσπαση εκπαιδευτικών, όπου αυτό είναι δυνατόν, ξεκινώντας από την πρωτεύουσα Δαμασκό. Η παράκληση της ελληνικής κοινότητας της πόλης, αλλά και εν γένει των Ορθοδόξων χριστιανών, προς την ελληνική πολιτεία ευελπιστώ ότι θα έχει θετική ανταπόκριση, ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια”.

Η ερώτησή του απαντήθηκε με την κ. Κεραμέως να δηλώνει εν πολλοίς ότι “τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε επίσημο αίτημα αλλά ούτε και κάποια ανεπίσημη διερευνητική συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων του ΤΕΓ Δαμασκού και του Συντονιστικού Γραφείου Καΐρου, υπεύθυνου για τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, για ενδεχόμενη κάλυψη κενού”.

Ακατανόητο τι έγινε, ποιος καθυστέρησε και γιατί δεν μεταφέρθηκε το αίτημα έγκαιρα στην Ελλάδα, πάντως η πρεσβεία μας υποτίθεται ότι λειτουργεί και τουλάχιστον τέτοια ζητήματα “χαμηλής” διπλωματίας θα μπορούσε να τα λύνει ή έστω να προσπαθεί να το κάνει. Εξάλλου, το ίδιο το υπουργείο των Εξωτερικών της Ελλάδας μας λέει στην ιστοσελίδα του ότι λειτουργούν στη Σύρια τρία επίτιμα προξενεία και η πρεσβεία μας με επικεφαλής της έναν πρέσβη.

Μακάρι να μην αργήσουμε περισσότερο και τουλάχιστον κάτι από τα στραβά της ελληνικής εκπροσώπησης στη Σύρια να διορθωθεί έγκαιρα και να καλυφθεί κάποιο κενό από αυτό, που έχει δημιουργηθεί στην πλήρως εγκαταλελειμμένη και ιστορική αυτή περιοχή για τα ελληνικά συμφέροντα. 

Πάντως ο Γιώργος Σκαφιδάς σε άρθρο του τον Μάιο του 2020 στην εφημερίδα “Το Έθνος” χαρακτήριζε την ελληνική διπλωματία στη Συρία ως έναν “Πύργο της Βαβέλ”. Δείτε εδώ πώς περιγράφει ο Γιώργος Σκαφιδάς τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατά της παροχής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία επιμένει ο Σολτς – Υπέρ η Μπέρμποκ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα εξ αρχής υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας

Μπορέλ: Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να περιμένουν τις ΗΠΑ

Η Γαλλία «εξετάζει» το να εγκρίνει κι εκείνη πυραυλικά χτυπήματα στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα