Σε γενική αναθεώρηση του εργασιακού βίου φαίνεται πως προβαίνουν ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί καθώς, με αφορμή την πανδημία και τα περσινά διαδοχικά λοκντάουν, συνειδητοποίησαν πως δεν θέλουν να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης με κακοπληρωμένες δουλειές δίχως βασικά επιδόματα και δικαιώματα.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ σήμερα δημοσιοποίησε τα τελευταία στοιχεία-καταπέλτη που δείχνουν πως το 3% των εργαζομένων στη χώρα, δηλαδή περίπου 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι, παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους τον Σεπτέμβρη.
Οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια και υπαλληλικό προσωπικό λόγω των αυξημένων προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και τα λιμάνια κάνουν αρκετούς Αμερικανούς να πάρουν τη θαρραλέα απόφαση της παραίτησης και να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας σε μία περίοδο κατά την οποία αρκετοί εργοδότες νιώθουν «πίεση» αναζητώντας περισσότερο και καταρτισμένο προσωπικό, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η λεγόμενη εορταστική περίοδος.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου CNBC καταγράφεται πως οι περισσότερες παραιτήσεις αφενός έγιναν στις πολιτείες του Νότου, αφετέρου αφορούν τον τομέα βιομηχανιών και υπηρεσιών πρώτης γραμμής σε θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να γίνουν εξ’ αποστάσεως.
Ειδικότερα, οι περισσότερες παραιτήσεις τον Σεπτέμβριο έγιναν στους τομείς της ψυχαγωγίας και των ξενοδοχείων, των αλυσίδων λιανικής, στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες υγείας.
Υπάρχουν δε περιπτώσεις που οι εργοδότες υποχρεώνονται να αντικαταστήσουν ολόκληρο το προσωπικό της επιχείρησής τους σε δύο μήνες. Η επικεφαλής οικονομολόγων της εταιρίας προσφοράς εργασίας ZipRecruiter Τζούλια Πόλακ χαρακτήρισε την κατάσταση «αρκετά δραματική» σε ό,τι αφορά τους εργοδότες, οι οποίοι παρά το πρόβλημα εξακολουθούν να διστάζουν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να ικανοποιήσουν τους υπαλλήλους τους.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως από τον περασμένο Απρίλιο οι Αμερικανοί που παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους ξεπερνούν τα 24 εκατομμύρια άτομα ενώ από την αρχή τρέχοντος έτους ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 34,4 εκατομμύρια άτομα (αριθμός που πλησιάζει τους 36,3 εκατομμύρια εργαζόμενους που παραιτήθηκαν μέσα στο 2020).
Τα μεγαλύτερα κενά σε θέσεις εργασίας εντοπίζονται στον τομέα υπηρεσιών Υγείας, στις Μεταφορές και σε αποθήκες αλυσίδων εφοδιασμού που απαιτούν διά ζώσης εργασία και εκθέτουν τους εργαζόμενους σε κινδύνους μόλυνσης με τον κορονοϊό.
Η άρνηση των εργαζομένων να σκύψουν το κεφάλι και να παραμείνουν σε κακοπληρωμένες δουλειές που εκθέτουν την υγεία τους σε περισσότερους κινδύνους αναγκάζει κάποιους εργοδότες να δελεάσουν το υπάρχον προσωπικό ή να προσλάβουν νέους προσφέροντας μπόνους πρόσληψης, μεγαλύτερα επιδόματα συνταξιοδότησης, επιδόματα εκπαίδευσης και άλλα που συνήθως δεν προσφέρονται σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους.