Στρατοδικείο στη Μιανμάρ καταδίκασε σε κάθειρξη 11 ετών τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Ντάνι Φένστερ. Ο Αμερικανός κρίθηκε ένοχος για υποκίνηση σε ανυπακοή σε βάρος του στρατιωτικού καθεστώτος, παραβίαση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία.
Ωστόσο, οι δικαστικές περιπέτειες του Αμερικανού δημοσιογράφου έχουν συνέχεια. Στις αρχές της εβδομάδας απαγγέλθηκαν σε βάρος του Ντάνι Φένστερ νέες κατηγορίες για τρομοκρατία και ανταρσία, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου και, αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια. Η εν λόγω δίκη θα ξεκινήσει στις 16 Νοεμβρίου.
Ο 37χρονος Ντάνι Φένστερ εργάζεται ως υπεύθυνος σύνταξης στον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο “Frontier Myanmar”. Συνελήφθη τον περασμένο Μάιο στο διεθνές αεροδρόμιο της Γιανγκόν. Είναι ένας από τους δεκάδες δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί και κρατούνται μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Φεβρουαρίου. “Το Frontier Myanmar είναι βαθιά απογοητευμένο από την απόφαση που ελήφθη σήμερα να καταδικαστεί ο διευθυντής του Ντάνι Φένστερ για τρεις κατηγορίες σε ποινή κάθειρξης συνολικά 11 ετών”, ανέφερε ο ιστότοπος σε ανακοίνωσή του μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. Το “Frontier Myanmar” διευκρίνισε ότι Φένστερ εργαζόταν στο πρόσφατο παρελθόν για την ιστοσελίδα “Myanmar Now”, ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης, το οποίο ασκεί δριμεία κριτική στον στρατό της Μιανμάρ.
Η δίκη του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών μέσα στο κτίριο της φυλακής. “Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για να καταδικαστεί ο Ντάνι για τα αδικήματα αυτά”, σχολίασε ο Τόμας Κιν διευθυντής σύνταξης του Frontier Myanmar.
Οι ΗΠΑ πιέζουν για την απελευθέρωση του Φένστερ. Σε μια ανακοίνωσή του πριν από την ανακοίνωση της καταδίκης του Αμερικανού δημοσιογράφου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει: “Η βαθιά άδικη φύση της κράτησης του Ντάνι είναι ξεκάθαρη. Το καθεστώς θα πρέπει να λάβει τη συνετή απόφαση να τον αφήσει ελεύθερο τώρα”.
Το νέο καθεστώς συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των αντιπάλων του, με τουλάχιστον 1.200 πολίτες νεκρούς και πάνω από 7.000 φυλακισθέντες, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση κάνει λόγο για πολλές υποθέσεις βασανισμών, βιασμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων από το στρατιωτικό καθεστώς.
Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ