ΑΘΗΝΑ
15:48
|
06.05.2024
Μετά από 135 χρόνια, η γνωστή πολυεθνική αποφάσισε να "κοπεί" στα δύο και να διαχωρίσει τον κλάδο φαρμάκων από αυτόν των καταναλωτικών προϊόντων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίζουν τα…”τσανάκια” τους, μετά από 135 χρόνια, τα διευθυντικά στελέχη στον αμερικανικό πολυεθνικό Κολοσσό Τζόνσον & Τζόνσον (Johnson&Johnson).

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα ο πολυεθνικός όμιλος θα χωριστεί στα δύο προκειμένου το ένα κομμάτι της Τζόνσον να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τα φάρμακα και εμβόλια και το άλλο κομμάτι τα καλλυντικά.

Η κίνηση θυμίζει ανάλογες αποφάσεις από εταιρίες που παράγουν ευρεία γκάμα προϊόντων όπως η ιαπωνική Τοσίμπα και η αμερικανική Τζένεραλ Ιλέκτρικ, καθώς αναλυτές στο Ρόιτερ εκτίμησαν πως φανερώνουν μία ευρύτερη ανάγκη για “απλοποίηση” των δομών διοίκησης μεγάλων εταιριών τέτοιου “βεληνεκούς”.

Εκπρόσωποι της πολυεθνικής ανακοίνωσαν πως ο διαχωρισμός της Johnson & Johnson θα γίνει μέσα σε 18 έως 24 μήνες με κόστος 500 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η είδηση πάντως δεν προκάλεσε καμία ανησυχία στους επενδυτές καθώς η χρηματιστηριακή μετοχή της εταιρίας αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 1,5% μετά την ανακοίνωση διαχωρισμού των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Ρόιτερς, ο τομέας των φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικών υλικών είναι πιο προσοδοφόρος.

Κάλυψη 50% από μόλυνση με το εμβόλιο Johnson & Johnson

Το 2000 η μερίδα του λέοντος των κερδών της εταιρίας (κάπου 11,95 δισ δολάρια) προήλθαν μόνον από τις πωλήσεις φαρμάκων και άλλα 10,28 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις ιατρικών συσκευών και μηχανημάτων. Τα καταναλωτικά αγαθά (σαμπουάν, κρέμες κ.α) έκαναν τζίρο ΄ψους 6,90 δισ. δολάρια.

Το 2021 οι πωλήσεις φαρμακών επ΄φεραν 52,31 δισ. δολάρια, η πώληση ιατρικών συσκευών 27,21 δισ. δολάρια και καταναλωτικών ειδών 14,70 δισ. δολάρια.

Reuters Graphics
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα