ΑΘΗΝΑ
01:26
|
25.04.2024
Φωτογράφισαν το "απαγορευμένο" παλάτι του Ερντογάν και συνελήφθησαν για κατασκοπεία..
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ύποπτο για κατασκοπεία θεωρείται πλέον ένα ζευγάρι Ισραηλινών τουριστών που τέθηκε σήμερα υπό κράτηση με την προοπτική αρχικά να απελαθεί εντός 24ώρου στο Ισραήλ επειδή φωτογράφησε εν πλω το παλάτι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βόσπορο.

Turkish official: Israelis arrested for photographing Erdogan's palace to  be released - www.israelhayom.com

Πρόκειται για τον Μόρντι και Νάταλι Όκνιν οι οποίοι βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για διακοπές. Ωστόσο όλα πήγαν ανάποδα όταν η Νάταλι Όκνιν είχε την ατυχή «έμπνευση» να φωτογραφίσει το παλάτι του Τούρκου προέδρου ενώ βρίσκονταν σε πλοιάριο που κάνει τακτικά δρομολόγια στο Βόσπορο.

Εικόνα

Όταν αποβιβάστηκαν, τόσο οι ίδιοι όσο και ο ξεναγός που τους συνόδευε, τέθηκαν υπό κράτηση από τους αστυνομικούς που τους περίμεναν στο λιμάνι εξηγώντας τους πως απαγορεύεται η φωτογράφιση του προεδρικού μεγάρου.

Israelis detained for photographing Erdogan palace set to be deported --  lawyer | The Times of Israel

Ο ισχυρισμός των Ισραηλινών τουριστών πως δεν γνώριζαν ότι απαγορεύεται η φωτογράφιση του  προεδρικού μεγάρου δεν έπεισε τους αστυνομικούς που αρχικά τους ενημερώσει πως θα απελαθούν εντός τρέχοντος 24ώρου.

Όταν εμφανίστηκαν  αργότερα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το αρχικά απλό συμβάν αναβαθμίστηκε σε επεισόδιο με «κατασκοπευτική» διάσταση. Ο δικαστής έκρινε πως η κράτησή τους θα πρέπει να παραταθεί για άλλες 20 μέρες και πως είναι ύποπτοι για κατασκοπεία επειδή εκτός από το προεδρικό ανάκτορο φωτογράφισαν σημεία ελέγχου ασφαλείας και κάμερες κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης. Φέρεται μάλιστα πως τα επίμαχα σημεία τα είχαν επισημάνει προτού αποστείλουν το φωτογραφικό σε τρίτο μέρος που δεν έγινε άμεσα γνωστό.

Ο δικηγόρος που τους εκπροσώπησε στο δικαστήριο αντέκρουσε τα επιχειρήματα των τουρκικών δικαστικών και αστυνομικών αρχών υποστηρίζοντας πως το ζευγάρι είναι οδηγοί λεωφορείου που ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη ως τουρίστες και όχι ως κατάσκοποι.

Πηγές που μίλησαν στο ισραηλινό Κανάλι 12 ανέφεραν πως η απόφαση του Τούρκου δικαστή ήταν πολιτική ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο Ισραηλινών, Νιρ Γιάσλοβιτς αποδοκίμασε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς τον «παράξενη και ανεπίτρεπτη».

Συγγενείς του ζεύγους μιλώντας σε ισραηλινά ΜΜΕ κάλεσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να παρέμβει άμεσα ώστε να πετύχει την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα