“Στην δυτική Μακεδονία γίνεται ένα μικρό θαύμα: υπάρχουν πολύ καλά οινοποιεία, εξαιρετικοί επαγγελματίες που παράγουν τοπικές ποικιλίες που είναι βραβευμένες, όπως το ξινόμαυρο, αλλά και οι άνθρωποι που παράγουν ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα”, ανάφερε η η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αμέσως μετά την επίσκεψή της στην εργαστηριακή μονάδα «Ναουμίδης» στον Αγ. Παντελεήμονα Αμυνταίου που παράγει προϊόντα από την κόκκινη πιπεριά Φλώρινας.
Η κα Ζαχαράκη προανήγγειλε ότι κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου με θέμα “Συνέργειες οινοτουρισμού στην Δυτική Μακεδονία” που θα γίνει σήμερα στο Κτήμα Δημόπουλος στο Αμύνταιο Φλώρινας, θα ανακοινώσει την δημιουργία “Ψηφιακής πύλης”, που εκτός από τα επισκέψιμα οινοποιία, θα περιλαμβάνει και πληροφορίες για τοπικά προϊόντα που συνιστούν την ταυτότητα μιας περιοχής. Ως παράδειγμα έφερε την περίπτωση των προϊόντων της κόκκινης πιπεριάς από ένα μικρό χωριό τον Αγ. Παντελεήμονα, που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία, ακόμη και στις χώρες του Αραβικού Κόλπου. “Ως υπουργείο Τουρισμού, θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε το τοπικό προϊόν της περιοχής να ταξιδέψει ακόμη πιο μακριά” υπογράμμισε.
Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, τόνισε ότι “στόχος του Οργανισμού είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δίδοντας έμφαση στον χειμερινό τουρισμό – και αυτό αποτελεί κεντρικό στοιχείο της καμπάνιας προβολής της χώρας που θα βγει στο αέρα σε λίγες ημέρες”. Δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις πρωτοβουλίες των τοπικών επιχειρηματιών, την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών τους και παραγωγής προϊόντων, καθώς και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι του θεματικού τουρισμού. Ανέφερε ότι η Δυτική Μακεδονία έχει την χαμηλότερη τουριστική ανάπτυξη της χώρας, διαθέτει όμως σημαντικό απόθεμα στοιχείων, ορεινούς όγκους, μονοπάτια, αρχιτεκτονική κληρονομιά, τοπικά προϊόντα στα οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο θεματικός τουρισμός.
Σε ό,τι αφορά την συνολική επισκεψιμότητα της χώρας, δήλωσε ότι “έχουμε επιμήκυνση της περιόδου παρότι ξεκινήσαμε αργά”, και ανέφερε ότι “σήμερα που μιλάμε έχουμε επισκέπτες στα νησιά μας αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας Αθήνα και Θεσσαλονίκη”. Επεσήμανε ότι “δεν επαναπαυόμαστε, καθώς έχουμε έξι κρίσιμους και αβέβαιους μήνες μπροστά μας» διαπίστωσε όμως ότι υπάρχουν σημαντικά ψήγματα αισιοδοξίας και πως “το 2002 θα είναι από τις καλύτερες χρονιές”.
Νωρίτερα, η Σοφία Ζαχαράκη και η ‘Αντζελα Γκερέκου, στο πλαίσιο των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου με θέμα τις “Συνέργειες σε θέματα Οινοτουρισμού” επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Κτήματος ‘Αλφα όπου και ενημερώθηκαν από τον οινοποιό ‘Αγγελο Ιατρίδη για την δυναμικότητα του κτήματος στην εσωτερική και διεθνή αγορά, ενώ ακολούθησε η επίσκεψη στα κελάρια του ιστορικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου.
Γκερέκου: Ο οινοτουρισμός μπορεί να απελευθερώσει τεράστια ενέργεια προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας
“Ο οινοτουρισμός είναι βιωματικό ταξίδι και στην Ελλάδα, τον είχαμε βάλει για χρόνια, σε ένα δρύινο βαρέλι, περιμένοντας να ωριμάσει αλλά σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος αναμονής”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΤ, ‘Αντζελα Γκερέκου, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου για τον Οινοτουρισμό που πραγματοποιείται στο “Κτήμα Δημόπουλος” στο Αμύνταιο Φλώρινας. Η κυρία Γκερέκου μιλώντας στο συνέδριο με θέμα τις “Ζυμώσεις με άλλες μορφές τουρισμού και την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας” αναφέρθηκε αναλυτικά στις έρευνες που έγιναν το 2021 και που αποτυπώνουν τις διεθνείς τάσεις στις επιθυμίες των ταξιδιωτών που δείχνουν ότι οι ταξιδιώτες επιθυμούν διακοπές στη φύση και όχι απαραίτητα λόγω πανδημίας, αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς, παρθένους, που σέβονται το περιβάλλον και διατηρούν την αυθεντική τοπική τους ταυτότητα, που να είναι επισκέψιμοι κάθε εποχή του χρόνου. Προσέθεσε ότι σε όλες τις έρευνες αποτυπώνεται η ανάγκη των σύγχρονων επισκεπτών για αυθεντικές εμπειρίες επαφή με τη φύση και τις ιδιαιτερότητες που έχει η εκάστοτε τοπική κουζίνα. Είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα διατροφής και αναζητούν πιστοποιημένα, τοπικά προϊόντα, με πράσινες προδιαγραφές, που ακολουθούν καλές πρακτικές απέναντι στο περιβάλλον.
Όπως ανέφερε, “το έδαφος των ευρημάτων είναι ιδανικό, για να “ανθίσει” ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα και στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας”. Κάλεσε τους οινοποιούς να συνδέσουν τον οινοτουρισμό με άλλες μορφές βιωματικού τουρισμού μέσα από μια σύνθεση αυθεντικών εμπειριών, έχοντας ως άξονα τη “Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών””. “Η Δυτ. Μακεδονία των Λιμνών με τα επτά σπάνια, λιμναία οικοσυστήματα, με πρωταγωνίστριες τις Πρέσπες, είναι μια πολύ ιδιαίτερη, μοναδική Περιφέρεια” και υπενθύμισε ότι “είναι μια περιοχή που λάτρεψε ο κινηματογραφικός φακός του Θ. Αγγελόπουλου”.
Απευθυνόμενη στους οινοποιούς δήλωσε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ως η εθνική πύλη προβολής της χώρας, είναι εδώ για να προβάλει, με άξονα τον οινοτουρισμό, όλο αυτό “το καλειδοσκόπιο αυθεντικών εμπειριών, όλους αυτούς τους συνδυασμούς βιωμάτων που επιθυμεί να βιώσει ο σύγχρονος επισκέπτης”. Υποστηρικτικός μηχανισμός της προσπάθειας είναι τα 16 γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό η συμμετοχή στις Διεθνείς εκθέσεις αλλά τα ψηφιακά μας μέσα, το VISIT GREECE και το VISIT GREECE AP. Είπε ότι στη νέα καμπάνια χειμερινού τουρισμού του ΕΟΤ «έχουμε θέσει ως στόχο την ενίσχυση των ορεινών περιοχών της χώρας, της τοπικής οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται εκεί» και κατέληξε λέγοντας ότι “βασικό μέλημά μας είναι «να ανθίσει ο οινοτουρισμός, για να ανθίσει η τοπική κοινωνία και η τοπική οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας”.