ΑΘΗΝΑ
02:38
|
27.04.2024
Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΜέΡΑ25 και Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.
Former Greek Finance Minister and leader of MeRA25 party Yanis Varoufakis speaks during an interview with Reuters in Athens, Greece, February 20, 2019. Picture taken February 20, 2019. REUTERS/Costas Baltas
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΜέΡΑ25 και Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, με θέμα: «Διασυρμός της χώρας ή η πικρή αλήθεια;».

Ο ίδιος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πράγματι δεν έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη της στο προσφυγικό και αναφέρεται σ’ έναν νεαρό που κατέφθασε στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που ξεκίνησε πιο έντονα το 2015.

«Ο τότε 24χρονος ιρλανδο-γερμανός Σον Μπάιντερ (Seán Binder), αντί για επαίνους, το 2017 συνελήφθη με τις κατηγορίες:

  • διακίνησης μεταναστών (επειδή βοήθησε θαλασσοπνιγμένους να αποβιβαστούν στη στεριά)
  • ξεπλύματος χρήματος (επειδή οργάνωσε εράνους για να βοηθηθούν οι αβοήθητοι), και
  • κατασκοπίας (επειδή χρησιμοποιούσαν scanners για μαθαίνουν έγκαιρα που στο πέλαγος βρίσκονταν οι πιο ευάλωτες γεμάτες ανθρώπινες ψυχές βάρκες)».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του επικεφαλής του ΜέΡΑ25:

«Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: Διασυρμός της χώρας ή η πικρή αλήθεια;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι αναμφισβήτητο ότι η επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε τον ελληνικό λαό αβοήθητο μπροστά στα προσφυγικά κύματα που μας ήρθαν από το 2015 και ύστερα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε ευαισθητοποιημένους ευρωπαίους πολίτες, ιδίως νέες και νέους, να καταφτάσουν στη χώρα μας για να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε, ως λαός, στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζαμε.

Ένας από αυτούς ήταν ο τότε 24χρονος ιρλανδο-γερμανός Σον Μπάιντερ (Seán Binder). Σε άλλες εποχές, λιγότερο σκληρές, η Πολιτεία θα αντάμειβε τον ιδεαλισμό ενός τέτοιου νέου. Δυστυχώς, η πραγματικότητα απεδείχθη πολύ διαφορετική σύμφωνα, τουλάχιστον, με το δημοσίευμα στο χτεσινό φύλλο της έγκριτης Βρετανικής εφημερίδας Observer: Αντί για επαίνους, το 2017 ο Σον συνελήφθη με τις κατηγορίες:

  • διακίνησης μεταναστών (επειδή βοήθησε θαλασσοπνιγμένους να αποβιβαστούν στη στεριά)
  • ξεπλύματος χρήματος (επειδή οργάνωσε εράνους για να βοηθηθούν οι αβοήθητοι), και
  • κατασκοπίας (επειδή χρησιμοποιούσαν scanners για μαθαίνουν έγκαιρα που στο πέλαγος βρίσκονταν οι πιο ευάλωτες γεμάτες ανθρώπινες ψυχές βάρκες).

Αφού πέρασε 108 μέρες στη φυλακή σε συνθήκες τριτοκοσμικές, ο Σον αποφυλακίστηκε μετά από καταβολή εγγύησης €5000. Τώρα, στις επόμενες μέρες, θα γίνει η δίκη του – καθώς και η δίκη άλλων νέων ανθρώπων των οποίων το έγκλημά τους ήταν να κάνουν το καθήκον τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας θέτω δύο ευθείες ερωτήσεις:

1. Αληθεύει αυτό που κατέγραψε το άρθρο της Βρετανικής Observer για την συγκατηγορούμενη του Σον, την εκ Συρίας πρόσφυγα Σάρα Μαρντίνι η οποία ηρωικά διέσωσε μέσα από τα κύματα μεγάλο αριθμό συν-προσφύγων της (ένα κατόρθωμα που ενέπνευσε μάλιστα ταινία του Netflix): ότι δηλαδή θα δικαστεί αυτή την εβδομάδα ερήμην επειδή οι ελληνικές αρχές δεν της επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα;

2. Θα καταγγείλετε την Βρετανική Observer για προσβολή και συκοφάντηση της χώρας, επειδή δημοσιοποίησε την ιστορία του Σον Μπάιντερ; Ή θα παραδεχθείτε ότι η συμπεριφορά της Πολιτείας προς τον Σον Μπάιντερ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας διασύρει την Ελλάδα διεθνώς;

Ο ερωτών
Γιάνης Βαρουφάκης
Πρόεδρος Κ.Ο. ΜέΡΑ25»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα