ΑΘΗΝΑ
10:58
|
26.04.2024
Τα βέλη της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτών και συλλογικοτήτων από την ΕΥΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα βέλη της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών», που αφορούσαν τις παρακολουθήσεις πολιτών και συλλογικοτήτων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ειδικότερα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (ΠΣ), Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ότι «ο κ. Οικονόμου κυνικά παραδέχθηκε πως η ΕΥΠ με εντολή του κ. Μητσοτάκη παρακολουθεί πολίτες, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών». Καλεί επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κληθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Παράλληλα, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με θέμα «Παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, με αφορμή ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» (13-14/11/2021). Στο πλαίσιο της ερώτησης του ο κ. Καμίνης τονίζει ότι «όσα αναφέρονται αντιβαίνουν στην βασική αποστολή της ΕΥΠ που συνίσταται στην αντιμετώπιση απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμίνης ερωτά τον πρωθυπουργό:

   «1. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αλλαγή προσανατολισμού ως προς τη κύρια αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθεί συστηματικά δράσεις πολιτών που δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια;

   2. Ποιο είναι το ακριβές καθεστώς οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ και του ΕΛΤΑΚ;

   Εξάλλου, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητά “ολοκληρωμένο σχέδιο οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών του Ν. Ηρακλείου” κατέθεσε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, “η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις σεισμόπληκτες περιοχές, παρά τις επιμέρους προσπάθειες υπουργείων, Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων δεν προχωρεί, αφού δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης αλλά επιμέρους μόνο κινήσεις και προσπάθειες”. Ερωτά, δε, τον πρωθυπουργό (1) Ποιο είναι το ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο για την οικιστική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών και με ποιο χρονοδιάγραμμα; και (2) εάν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση ανάθεση της εκπόνησης του ειδικού χωρικού σχεδίου με την αναγκαία προσαρμογή των προδιαγραφών του στα νέα δεδομένα.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα