ΑΘΗΝΑ
03:58
|
25.04.2024
Οι κυρώσεις θα θίξουν έναν «σημαντικό αριθμό ανθρώπων και οντοτήτων» δήλωσε ο Μπορέλ. Την ίδια ώρα, η Πολωνία θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο την ανέγερση τείχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα εγκρίνει «μέσα στις επόμενες μέρες» νέες κυρώσεις κατά ανθρώπων και εταιρειών που συμβάλλουν στην εισροή χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα, μια ενορχηστρωμένη μεταναστευτική κρίση σύμφωνα με τους Δυτικούς από τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις Βρυξέλλες.

Αυτές οι κυρώσεις θα θίξουν έναν «σημαντικό αριθμό ανθρώπων» και οντοτήτων, είπε, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό ή την ταυτότητά τους.«Θα είμαστε πλέον σε θέση να στοχεύσουμε όσους εκμεταλλεύονται ευάλωτους μετανάστες και διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των συνόρων προς την Ε.Ε.», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε μια «υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία.

Αναφέρθηκε επίσης στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε την προηγούμενη ημέρα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στη συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, από τον οποίο ζήτησε να σταματήσει η χώρα του να σπρώχνει ανθρώπους στα σύνορα της ΕΕ, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τις τελευταίες εκλογές εναντίον αξιωματούχων του καθεστώτος της Λευκορωσίας στοχεύουν επί του παρόντος 166 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Λευκορώσου προέδρου, και περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στη μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας ότι η Μόσχα ήδη το πράττει σε ένα βαθμό.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί νωρίτερα ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην κρίση, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρθηκε χθες, Κυριακή, να βοηθήσει στην επίλυσή της.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα πώς μπορεί η Μόσχα να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε «αποκλειστικά ως μεσολαβητής, κάτι που εν μέρει ήδη κάνει».

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει εκφράσει την ελπίδα να υπάρξουν και άμεσες επαφές», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Πεσκόφ τόνισε ότι είναι «λάθος» να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη για την κρίση στα σύνορα μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως η Πολωνία θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία και θα το ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η επιχείρηση που πρέπει να βγάλουμε εις πέρας είναι μια επένδυση απόλυτα στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας για την ασφάλεια του έθνους και των πολιτών του», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι οι σχετικές συμβάσεις θα υπογραφούν έως τις 15 Δεκεμβρίου και ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αργότερα τον ίδιο μήνα, με τους εργάτες να αναμένεται να εργάζονται σε βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο, σε τρεις ομάδες.

Το έργο θα στοιχίσει περίπου 353 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να επεκταθεί σε 180 χιλιόμετρα, ήτοι σχεδόν το 50% του συνολικού μήκους των συνόρων μεταξύ Πολωνίας- Λευκορωσίας.

Πηγές: France24, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα