ΑΘΗΝΑ
02:57
|
25.04.2024
Ζαχάροβα: «Μετά τον ρόλο της στον πόλεμο του Ιράκ, η Βρετανία δεν έχει δικαίωμα να κάνει μαθήματα στους άλλους για τους πρόσφυγες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Λονδίνο θα πρέπει να αναλογιστεί τα δικά του εγκλήματα στην καταστροφή του Ιράκ, προτού δώσει μαθήματα σε άλλα έθνη για το θέμα των προσφύγων, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, την Κυριακή, απαντώντας σε σχόλια της υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Daily Telegraph δημοσίευσε την Κυριακή δημόσια επιστολή της υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, στην οποία εξήρε τη στάση της χώρας της για το γεγονός ότι στέκεται στο πλευρό των μελών της ΕΕ που απορρίπτουν τους πρόσφυγες και απαιτούσε από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στη Λευκορωσία, για το αδιέξοδο στα πολωνικά σύνορα, που όπως υποστήριξε χρησιμοποιείται από το Μινσκ για να αποσταθεροποιήσει τις «νέες δημοκρατίες» της Ανατολικής Ευρώπης.

«Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βοηθά την Πολωνία με την παροχή μηχανικής υποστήριξης για την ανακούφιση της πίεσης στα σύνορα», έγραψε, αναφερόμενη στην αποστολή μιας μικρής ομάδας βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού στην περιοχή και ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν «τις μεθόδους επιθετικότητας του 21ου αιώνα που χρησιμοποιούνται από εκείνους που απειλούν τις ελευθερίες, τις οικονομίες και τις δημοκρατίες μας», ενώ υποσχέθηκε την υποστήριξη του Λονδίνου προς τη Βαλτική και την Ουκρανία, καθώς και προς την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Τα τέσσερα τελευταία κράτη αρνούνται εδώ και χρόνια τις εκκλήσεις των δυτικοευρωπαϊκών κρατών να δεχθούν αιτούντες άσυλο στο έδαφός τους. Το υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον συμμερίζεται τη στάση τους στο μεταναστευτικό.

Η κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία είναι «προσεκτικά σχεδιασμένη» και η Ρωσία έχει ξεκάθαρη ευθύνη, υποστήριξε η Βρετανίδα διπλωμάτης, ζητώντας από τους «φίλους της  Βρετανίας στην Ευρώπη να αντιταχθούν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2».

Ρωσική αντίδραση

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αντέδρασε λέγοντας ότι η κ. Τρας παρέλειψε την «προσεκτικά φιλοτεχνημένη» εισβολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ το 2003. Η Βρετανία συνεισέφερε χιλιάδες στρατιώτες στην επιχείρηση, «βοηθώντας τις ΗΠΑ να καταλάβουν αυτό το έθνος, να σκοτώσουν τους πολίτες του και να λεηλατήσουν τον ορυκτό του πλούτο», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Βρετανία έχει σαφή ιστορική ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν έκτοτε στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων Ιρακινών, της καταστροφής της κρατικής υπόστασης της χώρας, των ατελείωτων προσφυγικών ροών, της εμφάνισης του ISIS και των ανθρωπιστικών καταστροφών σε αυτό το μέρος του κόσμου», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα. «Μέχρι το Λονδίνο να απαντήσει για τα εγκλήματά του, οι αξιωματούχοι του δεν έχουν το δικαίωμα να κατηγορούν κανέναν για τίποτα» συμπλήρωσε.

Πηγή: Russia Today

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα