ΑΘΗΝΑ
14:06
|
25.04.2024
Τουλάχιστον 157 άτομα έχουν κατηγορηθεί βάσει του νόμου για δυσφήμιση της μοναρχίας, τον τελευταίο χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, την Κυριακή, σε διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση της μοναρχίας.

Με κεντρικά συνθήματα «Όχι απόλυτη μοναρχία» και «Η μεταρρύθμιση δεν είναι κατάργηση», οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επιστροφή στην απόλυτη μοναρχία, υπό τον βασιλιά Μάχα Βατζιραλονγκόρν.

Η διαμαρτυρία πυροδοτήθηκε από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, την Τετάρτη, που απαγόρευσε de facto όλες τις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του θεσμού της μοναρχίας, που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο.

«Δεν ανατρέπουμε τη χώρα, η μεταρρύθμιση είναι για να την κάνουμε καλύτερη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αρπάζει την εξουσία από τον λαό», υποστηρίζουν οι επικεφαλής του αγώνα ενάντια στην απόλυτη μοναρχία, απαντώντας στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πως οι εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις «ισοδυναμούν με προσπάθεια ανατροπής της μοναρχίας συνολικά».

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση.

Τα πλήθη αρχικά σχεδίαζαν να διαδηλώσουν προς το μνημείο της Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλης, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν προς τη γερμανική πρεσβεία όπου διάβασαν μια δήλωση με την οποία εφιστούσαν την προσοχή στις συχνές παραμονές του βασιλιά στην ευρωπαϊκή χώρα. Στη δήλωση αναφερόταν ότι οι «αυξημένες εξουσίες του βασιλιά… απομακρύνουν την Ταϊλάνδη από τη δημοκρατία και την επαναφέρουν στην απόλυτη μοναρχία» και ότι οι διαδηλωτές θέλουν να δουν το έθνος «να κυβερνάται από ένα σύστημα στο οποίο όλοι θα είναι ίσοι».

Υπήρξαν αρκετές σύντομες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυνάμεων καταστολής που αναπτύχθηκαν σε όλη την πόλη και διαδηλωτών και σε κάποιες περιπτώσεις το πλήθος διέσπασε τον αστυνομικό κλοιό. Σε μια περίπτωση ένας μικρός, σφιχτοδεμένος σχηματισμός της αστυνομίας υποχώρησε υπό την πίεση του πλήθους, ενώ αρκετοί αστυνομικοί φέρονται να πυροβόλησαν με σφαίρες από καουτσούκ εξ επαφής το πλήθος.

Φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τουλάχιστον ένα άτομο με τραύμα στην κοιλιά, από σφαίρα καουτσούκ.

Το αίτημα για μεταρρύθμιση της μοναρχίας θεωρείται ριζοσπαστικό και αμφιλεγόμενο στην Ταϊλάνδη, καθώς ο θεσμός θεωρείται ιερός. Το έθνος έχει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όποιος κριθεί ένοχος για δυσφήμιση της μοναρχίας μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 15 χρόνια φυλάκισης. Τουλάχιστον 157 άτομα έχουν κατηγορηθεί βάσει αυτού του νόμου από πέρυσι, όταν στην Ταϊλάνδη σημειώθηκαν επίσης μαζικές διαμαρτυρίες, σύμφωνα με την ομάδα Ταϊλανδών Δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πηγή: Russia Today

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

War: What is it good for? Absolutely nothing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα