«Μπαρούτι» μυρίζει ακόμη μία φορά στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας μετά την ξαφνική έναρξη βομβαρδισμών από τη μεριά του αζερικού στρατού σε μεθοριακές περιοχές της Αρμενίας με αποτέλεσμα το θάνατο 15 Αρμενίων στρατιωτών, την αιχμαλωσία άλλων 12 και την κατάληψη δύο αρμενικών μεθοριακών στρατιωτικών θυλακίων.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας επισημαίνεται πως από την επίθεση σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν Αρμένιοι στρατιώτες ως αποτέλεσμα συγκρούσεων που ξεκίνησαν μετά από επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.
Ακολούθησε ανακοίνωση και από το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας με την οποία απευθύνεται έκκληση στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στη Ρωσία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη προκειμένου να εκφράσουν σαφή και ξεκάθαρη στάση απέναντι στις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν και να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα με στόχο την αποτροπή και άνευ όρων αποχώρησης του αζέρικων ένοπλων δυνάμεων από το έδαφος της Αρμενίας…
Αίτημα ενεργοποίησης της αμυντικής συμφωνίας Ρωσίας-Αρμενίας
Σε πιο έντονο ύφος κινήθηκε η ανακοίνωση του Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας, Αρμέν Γκριγκοργιάν ο οποίος (σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ) ζήτησε την βοήθεια της Ρωσίας «ώστε να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας στη βάση της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας του 1987 που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες».
Τι ισχυρίζεται το Αζερμπαϊτζάν
Διαφορετική εκδοχή παρουσιάζει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν που κατηγορεί το στρατό της Αρμενίας πως «διέπραξε μεγάλης κλίμακας προβοκατόρικη επιχείρηση στα σύνορα στις 11.00 π.μ. (τοπική ώρα) της Τρίτης, 16 Νοέμβρη». Κατηγορεί έτσι τον αρμενικό στρατό πως επιτέθηκε σε θέσεις του στρατού των Αζέρων στις περιοχές Κελμπατζάρ και Λασίν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο Αζέρων στρατιωτών. Ωστόσο η εκδοχή που παρουσιάζει το Αζερμπαϊτζάν δεν φαίνεται να ευσταθεί εάν συλλογιστεί κάποιος τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό πληγμάτων που υπέστη ο στρατός της Αρμενίας…
Η αντίδραση της ΕΕ
Η νέα ανησυχητική ανάφλεξη των συγκρούσεων σε δύο χώρες που πέρσι πολέμησαν η μία την άλλη με επίκεντρο τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ προκάλεσε το απόγευμα την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που κάλεσε τους ηγέτες αμφοτέρων χωρών να προβούν αμέσως σε παύση πυρός.
Είχαν προηγηθεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασιγιάν, λέγοντάς τους πως η ΕΕ είναι «αφοσιωμένη να εργαστεί με εταίρους ώστε να ξεπεραστούν οι εντάσεις με στόχο τη σταθερότητα και την ευημερία στον Νότιο Καύκασο».