Το δράμα των χιλιάδων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας δεν φαίνεται να έχει σύντομα τέλος ή αίσια κατάληξη. Το απόγευμα οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού (σε μία περιοχή με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες) σε μία προσπάθεια αφενός να τιμωρήσουν, αφετέρου να απωθήσουν χιλιάδες πολύπαθους ανθρώπους εκ των οποίων κάποιοι αντιστέκονταν με πέτρες και άλλοι προτίμησαν να διασχίσουν τα σύνορα προς τη μεριά της Λευκορωσίας.
Από το καλοκαίρι, οπότε άρχισαν να μαζεύονται μεγαλύτεροι αριθμοί μεταναστών εκτιμάτα πως έχουν πεθάνει τουλάχιστον 11 μετανάστες. Ένας από αυτούς, ο Άχμαντ Χάσαν, ένας 19χρονος Σύρος από την πόλη Χομς, ενταφιάσθηκε σήμερα κοντά στα σύνορα, από την πολωνική πλευρά.
Στην μεθόριο Λεικορωσίας-Πολωνίας έχουν κατασκηνώσει, με πενιχρά μέσα, περίπου 4.000 μετανάστες μέσα στο κρύο και σε συνθήκες που επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.
Η ένταση οξύνθηκε περαιτέρω την περασμένη εβδομάδα κοντά στο σημείο διέλευσης μεταξύ των χωριών Μπρούζγκι (Λευκορωσία) και Κουζνίτσα (Πολωνία), όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή, πετώντας πέτρες στους Πολωνούς στρατιώτες.
Στην Κουζνίτσα, το πολωνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως Πολωνοί στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου «να σταματήσουν την επίθεση των μεταναστών», με αποτέλεσμα των τραυματισμό αστυνομικών, στρατιωτικών και μεταναστών.
Η ΕΕ υποστηρίζει πως το Μινσκ ενορχήστρωσε τη συρροή χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία προκειμένου να εκδικηθεί τις κυρώσεις που του επέβαλε μετά την καταστολή της αντιπολίτευσης το 2020.
Οι συνομιλίες Λουκασένκο με Πούτιν και Μέρκελ
Είχε προηγηθεί χτες η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο στην οποία τη διαβεβαίωσε πως επιθυμεί να αποτρέψει τη μετατροπή της μεταναστευτικής κρίσης σε «αντιπαράθεση» με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα, ο Λουκασένκο είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη διάρκεια της επικοινωνίας «συνεχίστηκε μια ανταλλαγή απόψεων για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη συνομιλία που είχε χθες ο κ. Λουκασένκο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ».