ΑΘΗΝΑ
12:07
|
06.05.2024
Οι τρεις χώρες συνεργάζονται καλύπτοντας η μία τις ανάγκες της άλλης σε ό,τι λείπει: Στην Ιορδανία λείπει το νερό και στο Ισραήλ περισσότερο ρεύμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία αναμένεται να υπογράψουν την επόμενη βδομάδα αμοιβαίως επωφελή συμφωνία στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών τους σε ενέργεια ή νερό.

Πληροφορίες του ισραηλινού πρακτορείου Walla news αναφέρουν πως η συμφωνία θα υπογραφεί στο Ντουμπάι μετά από πολύμηνες μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών χωρών.

Σε γενικές γραμμές, προβλέπεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αναλάβουν την ανέγερση ενός ηλιακού πάρκου και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην έρημο της Ιορδανίας με τελικό αποδέκτη το Ισραήλ και η παροχή ύδρευσης από ισραηλινό εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ιορδανία.

Αρχικά το σχέδιο προέβλεπε την υπογραφή της συμφωνίας στην Γλασκώβη όπου γινόταν η σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή αλλά η ημερομηνία άλλαξε μετά από αίτημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ που ήθελε να σιγουρέψει  την ψήφιση των σχεδίων του προϋπολογισμού για τα έτη 2021-2022.

Τελικά η συμφωνία θα υπογραφεί την επόμενη βδομάδα παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Κλιματική Αλλαγή, Σουλτάν Άχμεντ αλ Τζαμπέρ και του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

Η εξέλιξη σημειώνεται σε μία περίοδο αναθέρμανσης των σχέσεων Ιορδανίας-Ισραήλ που είχαν μπει στον «πάγο» επί του προηγούμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τον Ιούλιο ο νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είχε συναντήσει μυστικά τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β’ στο παλάτι του στο Αμάν και πριν δύο βδομάδες είχε γίνει συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας των δύο χωρών με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα