ΑΘΗΝΑ
09:25
|
07.11.2024
20.000 και πλέον πολίτες κάθε ηλικίας στην πορεία μνήμης για την εξέγερση του ’73 κατά της Χούντας. Το φωτορεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζήλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πύλες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου έκλεισαν και ακολούθησε η ώρα των πορειών. Αρχικά οι φοιτητικοί σύλλογοι κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, όπου παρέμειναν μέχρι να συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος της πορείας. Στη συνέχεια όλοι πορεύτηκαν προς την αμερικανική Πρεσβεία. Το Κοσμοδρόμιο ήταν εκεί από το πρωί με τη φωτογραφική κάμερα του Κωνσταντίνου Ζήλου για να καταγράψει τις κινητοποιήσεις στη μνήμη της 48ης εξέγερσης των φοιτητών του 1973 κατά της Χούντας.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η πορεία ήταν μαζική.

Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν επίσης… μαζική. Και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο δεκάδες ήταν οι κλούβες της Αστυνομίας που ανέλαβαν την περιφρούρηση της πρεβείας των ΗΠΑ και όλου του κέντρου της Αθήνας.

Τα συνθήματα απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες της εξέγερσης του 1973 αλλά έφταναν στο σήμερα στην πανδημία, την εργασιακή ανασφάλεια, την παιδεία και την αστυνομοκρατία.

Σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έδωσαν σήμερα το «παρών» σε αυτήν την τόσο ιστορική πορεία μνήμης και αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

Άρα ήταν πολύ περισσότεροι…

Ξαναπήραμε τον δρόμο πίσω

Για τη μαζικότητα της φετινής πορείας για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου μίλησε στο Κοσμοδρόμιο η Μυρσίνη Σακελλαροπούλου, μέλος της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) της Νομικής Σχολής, η οποία μπόρεσε φέτος να διαδηλώσει φέτος καθώς πέρυσι ήταν αδύνατο.

«Η πορεία ήταν μαζική. Τα πανό των φοιτητικών συλλόγων που μπορούσα εγώ να δω ήταν πάρα πολλά. Απλά ξαναπήραμε τον δρόμο πίσω. Αυτό που συνέβη την περασμένη χρονιά ήταν ανεκδιήγητο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Ποτέ άλλοτε μετά τη μεταπολίτευση δεν είχαν παρελάσει τα ΜΑΤ αντί για τον φοιτητικό κόσμο στην πορεία μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο κόσμος φέτος αντέδρασε μετά από μια χρονιά δύσκολη, μια χρονιά αναβρασμού και αφαίρεσης πολλών ελευθεριών. Δεχόμαστε από παντού επιθέσεις – ο νόμος Κεραμέως, ο νόμος Χατζηδάκη. Ζούμε μια δυστοπία και δείξαμε σήμερα ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε όλα όσα μας πήραν αυτό το διάστημα».

Ποια ήταν τα συνθήματα του φοιτητικού κινήματος σήμερα 48 χρόνια μετά;

«Ο νόμος Κεραμέως δεν θα περάσει. Αυτό θα το εγγυηθεί το φοιτητικό κίνημα. Επιπλέον ζητούμε αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι το θέμα με το πανεπιστημιακό άσυλο δεν το έχουμε ξεχάσει. Θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους».

Η Αστυνομία ήταν φέτος διακριτική;

«Η παρουσία των ΜΑΤ ήταν μαζική. Σύμφωνα με πληροφορίες αναπτύχθηκαν τουλάχιστον 6.000 άνδρες των ΜΑΤ στους δρόμους για την πορεία του Πολυτεχνείου. Επίσης τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας πετούσαν συνέχεια από επάνω μας και δεν μας άφησαν σε ησυχία. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς έκαναν. Και μόνο η παρουσία τους φτιάχνει κλίμα. Θέλουμε πορείες χωρίς περιφρούρηση. Η παρουσία τους αποτρέπει τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους. Σίγουρα σήμερα δεν υπήρχε καταστολή αλλά αυτό δεν λέει κάτι σε μας. Ήταν πάλι εδώ, δίπλα μας».  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Κινητοποίηση υπέρ της δασκάλας Παλαιστίδου που διώκεται για μία ζωγραφιά υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος με τοπικές μόνο νεφώσεις

Όχι, ο Τραμπ δεν μπορεί να τη «φτιάξει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα