ΑΘΗΝΑ
00:39
|
27.04.2024
Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση ΠΝΟ-ακτοπλόων για την ανανέωση ΣΣΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση ΠΝΟ-ακτοπλόων για την ανανέωση ΣΣΕ, καθώς η πρόταση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) δεν βρήκε σύμφωνους τους ναυτεργάτες.

Σύμφωνα με το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, ο ΣΕΕΝ πρότεινε μηδενική αύξηση για όλο το 2020, μηδενική αύξηση για τους πρώτους 10 μήνες του 2021, 1% από 1/11/2021 έως το τέλος  Ιουνίου του 2022 και επιπλέον 1% για το υπόλοιπο του 2022.

Η διοίκηση του σωματείου σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΣΕΝ ανέφερε ότι «η προτεινόμενη μεσοσταθμική αύξηση στη βάση της 3ετίας αντιστοιχεί σε αύξηση κάτω του 0,5% και με βάση τον μισθό του ναύτη της ακτοπλοΐας είναι 0,36 λεπτά του ευρώ την ημέρα, ποσό που δεν αντιστοιχεί ούτε σε ένα μικρό μπουκάλι νερό ημερησίως».

Επισήμανε δε ότι η πρόταση του ΣΕΕΝ είναι για 3ετή ΣΣΕ (2020-2022) με αυξήσεις οι οποίες είναι κυριολεκτικά «ψίχουλα που προσβάλουν τον ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας και οι οποίες δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το ναυτεργατικό εισόδημα, πόσο μάλλον απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές τους ανάγκες την περίοδο που διανύουμε που ο πληθωρισμός τρέχει με 3,5% ενώ η ακρίβεια και το καθημερινό μπαράζ των ανατιμήσεων έχει καταβροχθίσει μεγάλο μέρος των ισχνών μισθών που έχουν διαμορφωθεί, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία».

Τέλος, δήλωσε ότι η «προκλητικότητα και η αδιαλλαξία των εφοπλιστών έχει χτυπήσει κόκκινο και η τακτική τους αυτή ενισχύθηκε με την υπονομευτική απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ για λήξη της πρόσφατης απεργίας».

Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα βασικά αιτήματα των ναυτεργατών στην τελευταία τους 48ωρη πανελλαδική απεργία ήταν η υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ για το 2020 και το 2021 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ουσιαστικές αυξήσεις. Η προηγούμενη ΣΣΕ μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν δυο μήνες ανάμεσα σε ΠΝΟ και ΣΕΕΝ είχε υπογραφεί το 2019 και προέβλεπε αυξήσεις 2%.

Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών, Έθνος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα