ΑΘΗΝΑ
15:04
|
20.04.2024
Σε πάνω από 20.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές στην Αθήνα, ενώ πλήθος κόσμου έδωσε βροντερό «παρών και στη Θεσσαλονίκη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε η μαζική διαδήλωση για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σε πάνω από 20.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές στην Αθήνα, ενώ πλήθος κόσμου έδωσε βροντερό «παρών και στη Θεσσαλονίκη».

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Κλαυθμώνος και λίγο πριν τις 17:00 άρχισαν να κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση έξω από το κτίριο και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Δυναμικά ήταν τα συνθήματα κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έχει βρεθεί τους προηγούμενους μήνες στο στόχαστρο φοιτητικών οργανώσεων και της αντιπολίτευσης για λόγους όπως η εγκαθίδρυση αστυνομικής δύναμης εντός των ΑΕΙ. Για τη μαζικότητα της φετινής πορείας για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου μίλησε στο Κοσμοδρόμιο η Μυρσίνη Σακελλαροπούλου, μέλος της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) της Νομικής Σχολής.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και ακολουθούσε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ.

Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν ο πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην κεφαλή της πορείας του ΚΚΕ ήταν ο γενικός γραμματέας του, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μεγάλη πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε και η καθιερωμένη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή φοιτητών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων και άλλων πολιτών κάθε ηλικίας.

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν μέλη του Συλλόγου Εξορισθέντων – Φυλακισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας και ακολουθούσαν τα μπλόκ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των φοιτητών.

Σε μικρή απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών βρέθηκε το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, ενώ στο πίσω μέρος διαδηλωτές από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντεξουσιαστικό χώρο.

Μετά το πέρας των κινητοποιήσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν με ρίψεις μολότοφ, πετροπόλεμο και χρήση χημικών. Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα, γύρω στις 19.00, όταν μία ομάδα νεαρών έριξε δυναμιτάκια και στη συνέχεια μολότοφ σε αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του μετρό – Κανονικά η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο του μετρό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ενώ κανονικά διεξάγεται πλέον, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, αφού άνοιξαν όλοι οι δρόμοι.

Σημειώνεται ότι οι σταθμοί «Μ. Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» ήταν κλειστοί λόγω της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μετά από απόφαση της Αστυνομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα