ΑΘΗΝΑ
09:44
|
24.04.2024
Τα 34,9 εκ. δολάρια άγγιξε η προσωπογραφία της Μεξικανής ζωγράφου που απεικονίζει τον σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβέρα, στο μέτωπό της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πίνακας της Φρίντα Κάλο πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 34,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Η προσωπογραφία της Μεξικανής ζωγράφου που απεικονίζει τον σύζυγό της Ντιέγκο Ριβέρα, στο μέτωπό της, έγινε το πιο ακριβοπληρωμένο έργο Τέχνης Λατινοαμερικανού καλλιτέχνη που έχει ποτέ πωληθεί σε δημοπρασία.  Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα έργο του συζύγου της Κάλο, Ντιέγκο Ριβιέρα, το οποίο είχε πωληθεί σε δημοπρασία το 2018 στην τιμή των 9,76 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας «Ο Ντιέγκο κι Εγώ»

Ο πίνακας της Φρίντα Κάλο με τίτλο «Ο Ντιέγκο κι Εγώ» ήταν μία από τις τελευταίες προσωπογραφίες της Μεξικανής ζωγράφου. Το εν λόγω πορτραίτο δημιουργήθηκε από τη Φρίντα Κάλο το 1949.

Ο οίκος Sotheby’s έκανε λόγο για ένα «από τα πιο σημαντικά έργα της Κάλο που έχουν ποτέ δημοπρατηθεί». Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (New York Times) ο αγοραστής φέρεται να είναι ο Αργεντινός, Εντουάρντο Φ. Κοσαντίνι, ιδρυτής μουσείου στη χώρα του.  

Ο πίνακας «Ο Ντιέγκο κι Εγώ» είχε βρεθεί ξανά σε δημοπρασία τη δεκαετία του ’90 και είχε τότε συγκεντρώσει 1,4 εκατομμύρια δολάρια, κάνοντας την Κάλο την πρώτη Λατινοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα που ξεπέρασε με έργο της το ένα εκατομμύριο δολάρια, σε δημοπρασία. Ο Τζούλιαν Ντος, υπεύθυνος σύγχρονης τέχνης στο Sotheby’s της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι πίνακας της Κάλο «τέτοιας ποιότητας και υπεροχής» είναι σπάνιος στην αγορά.

Η Φρίντα Κάλο θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ζωγράφους του 20ου αιώνα. Τα έργα της είναι επηρεασμένα από τη μεξικανική παράδοση, τον ρεαλισμό, τον συμβολισμό και τον υπερρεαλισμό. Οι προσωπογραφίες είναι διάσημες για τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνουν και απεικονίζουν τον πόνο και την απομόνωση. Η Φρίντα Κάλο γεννήθηκε το 1907 και πέθανε το 1954.

Η Φρίντα Κάλο με τον σύζυγό της Ντιέγκο Ριβέρα

Η σχέση της με τον σύζυγό της Ντιέγκο Ριβέρα ήταν ταραχώδης, ενώ από μικρή ηλικία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Σε ηλικία έξι ετών, η Φρίντα Κάλο προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα, που την άφησε ημιπαράλυτη και με το ένα της πόδι μικρότερο από το άλλο.  Στην ηλικία των 18 ετών είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο την καθήλωσε για χρόνια στο κρεβάτι και της άφησε χρόνια προβλήματα υγείας και αφόρητων πόνων.

Η Κάλο δημιούργησε τον πίνακα «Ο Ντιέγκο κι εγώ» σε μία ιδιαίτερα άσχημη περίοδο της ζωής της. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γάμου τους, ο Ριβέρα είχε για ακόμη μια φορά εξωσυζυγικές σχέσεις και συγκεκριμένα με την ηθοποιό Μαρία Φέλιξ, η οποία ήταν φίλη της Κάλο. Η σχέση τους έγινε δημόσιο σκάνδαλο με τις εφημερίδες να μιλούν για τα σχέδια του Ριβέρα να παντρευτεί τη Φέλιξ, μόλις μπορούμε να πάρει ακόμη ένα διαζύγιο από την Φρίντα Κάλο.

Η ίδια η Κάλο αντιμετώπιζε με αστεία και αυτοσαρκασμό την εξωσυζυγική σχέση του Ριβέρα, θέλοντας να δείξει πως δεν την πείραζαν όσα λέγονταν και γράφονταν. Στην πραγματικότητα όμως ήταν βαθιά πληγωμένη κάτι που γίνεται ξεκάθαρο και από τον πίνακά της «Ο Ντιέγκο Κι Εγώ». Τα συνήθως καλοχτενισμένα μαλλιά της είναι ελεύθερα, μπλεγμένα, σχεδόν την πνίγουν. Τα μάγουλα της είναι κοκκινισμένα, ενώ το βλέμμα της είναι έντονο και δακρυσμένο. Ο Ριβέρα βρίσκεται, όπως πάντα, στο κεφάλι της, στο επίκεντρο των σκέψεών της.

φρίντα Κάλο

«Υπήρξαν δύο μεγάλα ατυχήματα στη ζωή μου. Το ένα ήταν με το τρόλεϊ και το άλλο ήταν ο Ντιέγκο. Το δεύτερο ήταν μακράν το χειρότερο», είχε πει η μεγάλη Μεξικανή ζωγράφος, Φρίντα Κάλο.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά τον Γιάννη Φέρτη με ένα συγκινητικό βίντεο

Η Rowling τάχθηκε υπέρ του Voldemort και κατέστρεψε μια γενιά

Νέες ανακαλύψεις στην Πομπηία: Τοιχογραφίες με την Ωραία Ελένη και τον Θεό Απόλλωνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα