ΑΘΗΝΑ
00:09
|
04.05.2024
Εκφράζουν βαθιά ανησυχία για το ιρανικό βαλλιστικό, πυρηνικό πρόγραμμα και την υποστήριξη που δίνει η Τεχεράνη σε ένοπλες οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινή ανακοίνωση έναντι του Ιράν εξέδωσαν απόψε κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC) στη βάση αποφάσεων που είχαν συζητήσει σε πρόσφατη υπουργική σύνοδο στο Ριάντ.

Στην ανακοίνωση που αναπαράγεται και από το Στέιτ Ντηπάρτμεντ,καταδικάζουν «μία ευρεία γκάμα επιθετικών και επικίνδυνων ιρανικών πολιτικών συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης και άμεσης χρήσης βαλλιστικών πυραύλων και τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών» τόσο από το Ιράν όσο και από τους περιφερειακούς αντιπροσώπους του σε βάρος των πολιτών και των υποδομών της Σαουδικής Αραβίας και των ναυτικών που εργάζονται σε εμπορικά πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα της Θάλασσας του Ομάν ενώ διακυβεύουν «την ασφάλεια αμερικανικών στρατευμάτων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος».

Οι δύο πλευρές συμφωνούν πως είναι αιτία «βαθιάς ανησυχίας» το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καθώς οι ιρανικές αρχές κατηγορούνται πως έχουν κάνει βήματα που θεωρούνται σημαντικά για την ανάπτυξη όχι ενός πολιτικού αλλά ενός στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος.

Καλούν στη συνέχεια το Ιράν «να συνεργαστεί πλήρως» με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) .

ΗΠΑ και χώρες του GCC συζήτησαν περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε Ιράκ και Υεμένη, συμφωνώντας ότι η υποστήριξη του Ιράν σε ένοπλες ομάδες που δρουν στην περιοχή και το βαλλιστικό του πρόγραμμα θέτουν «απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Τέλος χώρες του Συμβουλίου ενημέρωσαν για τις προσπάθειές τους να οικοδομήσουν αποτελεσματικούς «διπλωματικούς διαύλους» με το Ιράν ώστε να αποτρέψουν, να επιλύσουν και να αποκλιμακώσουν συγκρούσεις «μέσω της στήριξης της ισχυρής αμυντικής και αποτρεπτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα