ΑΘΗΝΑ
13:34
|
28.01.2022
Τη δραματική εικόνα της αγοράς εργασίας αποτυπώνει έρευνα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την εταιρεία Prorata.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δραματική εικόνα της αγοράς εργασίας με χαμηλούς μισθούς, ανασφάλεια, «ελαστικοποίηση» εργασιακών σχέσεων, καταπάτηση δικαιωμάτων και συνδικαλιστική αναιμία, αποτυπώνει έρευνα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την εταιρεία Prorata.

Οι επισημάνσεις των εργαζομένων ξηλώνουν το πουλόβερ του κυβερνητικού αφηγήματος περί ανάπτυξης, ενίσχυσης των εισοδήματος και προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς δηλώνουν απερίφραστα ότι ο εργασιακός νόμος της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών!

Αναλυτικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι:

 • Τουλάχιστον ένας στους πέντε εργαζόμενους, εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη απώλεια της θέσης εργασίας του, εντός του επόμενου έτους. Το 22,2% χαρακτήρισε το ενδεχόμενο απώλειας της εργασίας του αυτό πολύ ή αρκετά πιθανό. Η μεγαλύτερη ανασφάλεια εντοπίζεται μεταξύ των απασχολούμενων με «μπλοκάκι» (55,9%), ενώ και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα τα ποσοστά αυτά εμφανίζονται αυξημένα (28,2%).
 • Έξι στους δέκα εργαζόμενους δηλώνουν μισθολογική αδυναμία ως προς την κάλυψη των υποχρεώσεων τους.
 • Στην ερώτηση κατά πόσο οι αποδοχές από την εργασία επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, χωρίς να έχουν άλλους οικονομικούς πόρους, εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (60,4%) των ερωτώμενων – και μάλιστα οριακά αυξημένο από το αντίστοιχο ποσοστό του 2020 – απάντησε αρνητικά.

Ως προς τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις των εργαζομένων σχετικά με τις προσωπικές μισθολογικές προοπτικές τους, η μεγάλη πλειοψηφία δεν αναμένει καμία αξιόλογη βελτίωση της κατάστασης, καθώς οι περισσότεροι (40,2%) εκτιμούν ότι ο μισθός τους θα παραμείνει στάσιμος ή, στην καλύτερη περίπτωση, ένα αντίστοιχο ποσοστό (39,1%) αναμένει μικρή αύξηση μέσα στην επόμενη πενταετία.

 • Εννέα στους δέκα, επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη αύξησης μισθών, αρχής γενομένης από τον κατώτερο.
 • Εργοδοτικός νόμος
 • Περίπου 8 στους 10 θεωρούν ότι διατάξεις του νέου εργασιακού νόμου θα οδηγήσουν στην αύξηση των ωρών εργασίας και την μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Η συντριπτική πλειοψηφία (83,3%) απάντησε ότι βλέπει την «ελαστικοποίηση» της εργασίας αρνητικά, γιατί οι εργοδότες βρίσκουν ευκαιρία να απαλλάσσονται από υποχρεώσεις που έχουν βάσει του εργατικού δικαίου (τήρηση ωραρίου, καταβολή μισθού, μέτρα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, χορήγηση αδειών, αποζημίωση σε εργατικά ατυχήματα, παροχή εξοπλισμού κ.λπ.).

Προσθέτουν δε ότι τα έως σήμερα αποτελέσματα του νέου θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021, αλλά και οι προοπτικές του είναι πενιχρά.

 • Φόβος και ατιμωρησία
 • Μόλις ένας στους πέντε εργαζόμενους καταγγέλλει εργοδοτικές παραβιάσεις που υφίσταται, καθώς η πλειονότητα είτε θεωρεί ότι δεν θα δικαιωθεί (35,2%) είτε φοβάται τις επιπτώσεις (14,6%).

Μάλιστα, ιδιαίτερα διαδεδομένη φαίνεται να είναι η παράβαση των κανόνων εργασιακής ηθικής και δεοντολογίας από τον εργοδότη (31,6% δηλώνει ότι το έχει υποστεί τον τελευταίο ένα χρόνο), κάτι αναμενόμενο μετά τις καταγγελίες που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας, για φαινόμενα σεξιστικής συμπεριφοράς, σεξουαλικής παρενόχλησης ή βίας σε χώρους εργασίας, αλλά και για άλλα φαινόμενα κακοποίησης/παρενόχλησης στην εργασία (mobbing). Το αμέσως συχνότερο «θύμα» εργοδοτικών παραβάσεων είναι το πεδίο του συλλογικού εργατικού δικαίου (δικαίωμα στην απεργία, στον συνδικαλισμό), ωστόσο, και οι με τη στενή έννοια εργοδοτικές υποχρεώσεις (ωράριο, μισθός) παραβιάζονται.

 • Μήνυμα στα συνδικάτα
 • Σχεδόν έξι στους δέκα, δηλώνουν ότι δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων, με τους νέους να είναι οι περισσότερο αποστασιοποιημένοι.

Ωστόσο, η πλειοψηφία αναγνωρίζει τον κομβικό ρόλο των συνδικάτων -αν και εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες- και ζητά αναβαθμισμένες διεκδικήσεις και αξιοποίηση νέων μορφών αγώνα.

 • Τελεσίγραφο στους εργοδότες
 • Παράλληλα, οι εργαζόμενοι δείχνουν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν το “όπλο του καταναλωτή” απέναντι σε παραβάτες εργοδότες, καθώς -όπως επισημαίνουν- η φήμη μιας εταιρίας ως εργοδότη αποτελεί πλέον ένα από τα κριτήρια βάσει των οποίων οι άνθρωπο διαμορφώνουν και τις επιλογές τους ως καταναλωτές.

Το 56,5% ανέφερε ότι λαμβάνει υπόψη το αν η εταιρία καταβάλλει αξιοπρεπείς αποδοχές στους εργαζομένους της, το 54,3% το αν τηρεί την εργατική νομοθεσία και το 51,5% αν φροντίζει για την ασφάλεια των εργαζομένων της. Χαμηλότερα στις προτιμήσεις έρχονται περιβαλλοντικά κριτήρια (44,5%), κριτήρια συμπερίληψης (33,9%) και ο τυχόν συνεταιριστικός χαρακτήρας της επιχείρησης (23,5%).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ολοταχώς προς ύφεση η γερμανική οικονομία

AΔΕΔΥ: Πανελλαδική ημέρα δράσης για την Υγεία την ερχόμενη Τρίτη 1/2

Koύβα: Πανεθνική λαμπαδηδρομία τιμής και μνήμης για τον Χοσέ Μαρτί

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Έρχονται καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα