ΑΘΗΝΑ
10:09
|
18.05.2024
Οι χρυσοί πρωταθλητές μετατρέπονται σε μεγιστάνες, αλλά τα περισσότερα κέρδη πάνε πάντα στις εταιρίες-χορηγούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνε αιώνες από τότε που ένας Ολυμπιονίκης είχε ως βασική επιβράβευση της νίκης του τον κότινο, ένα στεφάνι αγριελιάς από την Ολυμπία, ή έστω μάλλινες κορδέλλες. Εδώ και χρόνια ο πρωταθλητισμός πάει χέρι-χέρι με οικονομικά μεγαθήρια και πανίσχυρες εταιρίες ελλείψει επαρκούς κρατικής υποστήριξης και χρηματοδότησης του επαγγελματικού αθλητισμού.

Το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν με το αζημίωτο (και με αντίτιμο τεράστια κέρδη) μεγάλες εταιρίες «χρυσώνοντας» αναλόγως τους καλύτερους αθλητές.

Μάικλ Τζόρνταν: Ο βασιλιάς του χρυσού πρωταθλητισμού

Ο Αφροαμερικανός μπασκεμπολίστας Μάικλ Τζόρνταν, κρατά,μακράν, τα σκήπτρα του πιο ακριβοπληρωμένου αθλητή όλων των εποχών καθώς υπολογίζεται ότι από το 1984, που έγινε επαγγελματίας παίχτης του μπάσκετ, ως σήμερα έχει συγκεντρώσει κέρδη ύψους 2,62 δισ. δολαρίων.

Από αυτά, το 6% των κερδών προέρχεται από το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τους Σικάγο Μπουλς και Ουάσιγκτον Ουίζαρντς.

Μόνον φέτος τα κέρδη του Μάικλ Τζόρνταν από την εταιρία αθλητικών ειδών ΝΙΚΕ ήταν περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στην ιστορία

Οι χρυσές δουλειές των 25 καλύτερων πρωταθλητών στον κόσμο εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 25,2 δισ. δολάρια.

Άλλοι τέσσερις παίχτες του ΝΒΑ βρίσκονται στην πρώτη «χρυσή» 25άδα, μεταξύ των οποίων συναντά κανείς  τον Λε Μπρον Τζέιμς (1,17 δις.), τον Κόμπι Μπράιαντ (με 930 εκατ. δολάρια) τον Σακίλ Ο’ Νιλ (με 870 εκατ.) και τον Κέβιν Ντουράντ (με 825 εκατ).

Δεν είναι μόνον το επαγγελματικό μπάσκετ στις ΗΠΑ που αποφέρει τεράστια κέρδη αλλά και το γκολφ καθώς τρεις παίχτες του γκολφ καταλαμβάνουν την δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση στη χρυσή 25άδα των «χρυσοπληρωμένων» αθλητών. Πρόκειται για τον Τάιγκερ Γουντς (2,1 δις), τον Άρλοντ Πάλμερ(1,5 δις) και τον Τζακ Νικλάους (1,38 δις).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση συγκεντρώσεων οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ την Κυριακή 19 Μαΐου

Bitcoin: Στα 67.000$ η αξία του μετά από 3 βδομάδες

Eurostat: Δεύτερη στον πληθωρισμό η Ελλάδα

Τέλος ο Φατίχ Τερίμ για τον Παναθηναϊκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα