ΑΘΗΝΑ
00:03
|
14.08.2022
Οι διαφορές παραμένουν ανεπίλυτες και το παζάρι σκληρό...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικές παραμένουν οι διαφορές που υφίστανται μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ σε σχέση με την εφαρμογή του βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου που προβλέπεται στη συμφωνία του Brexit,συνεπώς,οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο Λονδίνο στις 26 Νοέμβρη ανακοίνωσε απόψε ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός λόρδος Ντέιβιντ Φροστ.

“Δεν έχουμε σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο ακόμη” όσον αφορά τους τελωνειακούς και τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους για τα εμπορεύματα που παραδίδονται από τη Βρετανία στη βρετανική επαρχία, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο τέλος της συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.

Ο Σέφκοβιτς, από την πλευρά του, κάλεσε τους Βρετανούς να κάνουν ένα ξεκάθαρο βήμα προς την προσφορά που έκανε η ΕΕ υπέρ μιας χαλάρωσης των ελέγχων για μεγάλο μέρος των προϊόντων που δεν μπαίνουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Εικόνα

Πρόοδος καταγράφεται σε ένα άλλο θέμα που προκαλεί αντιπαραθέσεις και αφορά την παράδοση των φαρμάκων. Ωστόσο αυτή η πρόοδος δεν είναι αρκετή για να επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας διευκρίνισε ο Φροστ.

“Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα”, δήλωσε από την πλευρά του ο Σέφκοβιτς, ζητώντας “να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες” για την επίτευξη λύσης.

Ξανά οι απειλές του Λονδίνου για το άρθρο 16

Ο Φροστ επανέλαβε ότι η Βρετανία προτιμά να υπάρξει συναίνεση αλλά πρόσθεσε ότι σε περίπτωση αποτυχίας, το Λονδίνο “παραμένει έτοιμο” να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 που επιτρέπει την αναστολή ορισμένων διατάξεων του πρωτοκόλλου.

Παρόλα αυτά χαρακτήρισε “εντατικές και εποικοδομητικές” τις συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών, μετά την τελευταία σειρά συζητήσεων που έγινε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ οι Βρετανοί θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν σε βάθος αυτό το πρωτόκολλο, ο Σέφκοβιτς προειδοποίησε σήμερα το πρωί ότι το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο και η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ “συνδέονται άμεσα”.

Η συμφωνία εμπορίου που επιτεύχθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, μετά το διαζύγιο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, προσφέρει στο πρώην κράτος μέλος πρωτοφανή πρόσβαση χωρίς δασμούς ούτε ποσοστώσεις στην τεράστια ευρωπαϊκή αγορά. “Ο ένας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλον”, είχε προσθέσει ο Σέφκοβιτς κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο “Dublin City University”, μια έμμεση απάντηση στις απειλές του Λονδίνου για μερική αναστολή.

Το πρωτόκολλο που ισχύει από την αρχή της χρονιάς διατηρεί τη βρετανική επαρχία στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ για να εμποδίσει την επαναφορά ενός φυσικού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, κάτι που θα κινδύνευε να αποδυναμώσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λιακούλη: Η κυβέρνηση κούνησε οριστικά το μαντήλι στους δημοκρατικούς πολίτες

Προηγείται ο Οντίνγκα στην προεδρική κούρσα της Κένυας

Η Γαλλία εφαρμόζει περιορισμούς έκδοσης βίζας στους πρώην υπουργούς του Μαρόκου

Ποιοι θέλουν πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία; Ο ρόλος της Μαύρης Διεθνούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα