Μετά από «σαράντα κύματα», διαφωνίες, διαπραγματεύσεις, αποχωρήσεις και ενστάσεις, τελικά οριστικοποιήθηκε η βασική δομή του debate των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Το debate του α’ γύρου θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου στις 22:00 και θα συμμετέχουν οι πέντε από τους έξι υποψήφιους: Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης.
Δεν θα μετέχει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε καταθέσει τη δική του πρόταση και επέμεινε σε αυτή.
Σήμερα το απόγευμα οι εκπρόσωποι των τριών υποψηφίων θα συνεδριάσουν εκ νέου, προκειμένου να καταλήξουν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι έξι θεματικές ενότητες (π.χ. εξωτερική πολιτική, οικονομία, πανδημία, κλίμα, θεσμοί, εσωκομματικά), ενώ στην τελευταία ενότητα θα απευθύνει ερωτήσεις ο ένας υποψήφιος στον άλλο.
Η πρόταση Χρηστίδη να είναι για δύο ώρες όρθιοι οι υποψήφιοι δεν φαίνεται να προχωράει για λόγους πρακτικούς και -κυρίως- κούρασης.
Λύση στη νέα εμπλοκή
Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο ημέρες είχε προκύψει νέα εμπλοκή για τους δημοσιογράφους που θα μετέχουν. Η πλευρά της ΕΡΤ πρότεινε ως συντονίστρια την παρουσιάστρια της δημόσιας τηλεόρασης Ανδριάννα Παρασκευοπούλου και ως δημοσιογράφους που θα κάνουν τις ερωτήσεις τους Παύλο Τσίμα (ΣΚΑΙ), Τάσο Παππά (Εφημερίδα των Συντακτών) και Γιώργο Κουβαρά (Action 24).
Οι τέσσερις υποψήφιοι (Λοβέρδος, Χρηστίδης, Γερουλάνος, Καστανίδης) συμφώνησαν, αλλά η πλευρά Ανδρουλάκη εξέφρασε τη διαφωνία της, ζητώντας να μετέχουν αντί των τριών που πρότεινε η ΕΡΤ, έξι δημοσιογράφοι από τα αντίστοιχα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
Η πρόταση αυτή για συνολικά 7 δημοσιογράφους με 5 υποψήφιους δημιούργησε προς στιγμή εμπλοκή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΤ ξεκίνησε κάποιες επαφές άτυπα με τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία δεν είχαν καταλήξει αν θέλουν να στείλουν πρωτοκλασάτα ονόματα ή όχι στο debate.
Τελικά η δημόσια τηλεόραση αποφάσισε να απεμπλακεί από το ρόλο του μεσολαβητή και αντιπρότεινε στους πέντε υποψήφιους να αναλάβουν εκείνοι τις διαπραγματεύσεις με τα κανάλια, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό.
Eκανε πίσω ο Ανδρουλάκης
Το αποτέλεσμα ήταν η πλευρά Ανδρουλάκη το βράδυ της Πέμπτης να υποχωρήσει και να συμφωνήσει με την αρχική πρόταση της ΕΡΤ.
Όπως εξηγούν κύκλοι του ευρωβουλευτή, «για λόγους μεγαλύτερης προβολής, πλουραλισμού αλλά και συνέπειας με την επιτυχημένη διαδικασία του 2017, προτείναμε τη συμμετοχή όλων των καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας, όπως άλλωστε συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων κατά την πρώτη συνάντησή τους. Η ΕΡΤ, με ευθύνη της και για λόγους που η ίδια έκρινε, πρότεινε μια άλλη διαδικασία σχετικά με τη δημοσιογραφική σύνθεση του debate. Προτεραιότητά μας αποτελεί η διεξαγωγή του debate. Άλλωστε, αυτό είχαμε ζητήσει, από την πρώτη στιγμή, από το αρμόδιο όργανο του Κινήματός μας. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι θα είμαστε και πάλι παρόντες και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για την επόμενη μέρα της παράταξης και της χώρας».
Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής τόνισε φανερά ενοχλημένος ότι «δέχτηκα να αλλάξουν οι όροι του debate για να γίνει. Επειδή έχω αγωνία να μας ακούσουν, δέχτηκα να αλλάξουν οι όροι, που άλλαξαν κακώς κατά την άποψή μου».
Το σκεπτικό της ΕΡΤ
Σημειώνεται ότι σκεπτικό της ΕΡΤ βασίζεται στο ότι οι τρεις δημοσιογράφοι είναι γνωστοί πολιτικοί συντάκτες εγνωσμένοι κύρους. Έχουν ασχοληθεί με τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, έχουν ο καθένας τον δικό του χαρακτήρα και άποψη (με αποκλίσεις προς δεξιά και αριστερά) και εκπροσωπούν όλα τα είδη ΜΜΕ, δηλαδή εφημερίδα, ραδιόφωνο και τηλεόραση (Εφημερίδα των Συντακτών, ΣΚΑΙ, Action 24).
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στελέχη της ΕΡΤ, αποτελούν κατάλληλη και πλουραλιστική τριάδα στο να διαξαχθεί μια σοβαρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ηγεσία του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας χθες στον Alpha γιατί δεν συμμετέχει στο debate, είπε ότι με τους όρους που διεξάγεται δεν θα ήταν σωστό και «δεν θα ήθελα να πληγώσω την παράταξη».
«Θέλω ένα debate ουσιαστικό όχι ένα debate εντυπώσεων. Έναν διάλογο ενωτικό που θα βοηθήσει και όχι που θα αποδομήσει την παράταξη. Για την ενωτική πορεία, για την επόμενη μέρα έχω ευθύνη», σημείωσε.
Αιχμές ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήθελε επί της ουσίας το debate άφησε η συνάδελφός του ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία έχει ταχθεί στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου.
«Μακάρι να γίνει το ντιμπέιτ και να συμμετέχουν όλοι. Γιατί, όχι μόνο ο κ. Παπανδρέου, αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης τώρα εκφράζει αντιρρήσεις ως προς την επιλογή των δημοσιογράφων. Να αφήσουμε προσχήματα και προτάσεις και όπου υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου την επιδιώκουμε για να υπάρχουν και καθαρές θέσεις», είπε χθες η κ. Καϊλή στον ΣΚΑΙ πριν οριστικοποιηθεί το ζήτημα.
Ανακοινώθηκαν τα 840 εκλογικά τμήματα
Στο μεταξύ, η αρμόδια επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής (ΕΔΕΚΑΠ) για τη τήρηση του καταστατικού και των εκλογικών διαδικασιών της εκλογής ηγεσίας, ανακοίνωσε τα 840 εκλογικά κέντρα όπου θα ανοίξουν οι κάλπες και θα γίνει η ψηφοφορία στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για 818 εκλογικά κέντρα σ’ όλη την Ελλάδα, σε Καποδιστριακούς δήμους και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας. Στις πρωτεύουσες νομών και σε άλλες πολυπληθείς πόλεις είναι φυσικό τα εκλογικά κέντρα να είναι περισσότερα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν αρκετά περισσότερα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.
Ακόμη 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους Αποδήμους σε 11 χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.
ΠΗΓΗ:TheTOC.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ