ΑΘΗΝΑ
03:28
|
26.04.2024
H συζήτηση, όπως φαίνεται, ήταν σχεδόν εφ' όλης της ύλης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλες  διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν απόψε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο εκπρόσωπος Τύπου  του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ειδικότερα πως συζήτησαν το ζήτημα των αεροσκαφών F-35 (που θέλει να αγοράσει η Τουρκία αλλά σκοντάφτει στο αμερικανικό εμπάργκο λόγω τουρκικής αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400), το διεθνές φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τις εξελίξεις σε Λιβύη, Αφγανιστάν,Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, κ.α.

Σε σχέση με την Ελλάδα δεν έγινε σαφής αναφορά για το περιεχόμενο της συζήτησης, ωστόσο, είναι γνωστές και πρόσφατες οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την έντονη δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού σε Κρήτη, Αλεξανδρούπολη και Αιγαίο.

Ειδική αναφορά έγινε σε θέματα που αφορούν  την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας με τον Ιμπραχίμ Καλίν να επαναφέρει τις γνωστές αντιδράσεις της Τουρκίας για την στρατιωτική (και οικονομική)  υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της οργάνωσης ΥPG στη Συρία, που θεωρείται από την Άγκυρα «παράρτημα του PKK» λέγοντας πως θέτει «απειλή» για την Τουρκία.

Κατά την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας επισημάνθηκε η «στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ» και η προσπάθεια των δύο πλευρών να επιλύουν τα μεταξύ τους θέματα «με αμοιβαίο σεβασμό, κατανόηση και κοινά συμφέροντα».

Ο Καλίν τόνισε πως η Τουρκία «θα συνεχίσει να βοηθά τον αφγανικό λαό» σε συνεργασία με τη «διεθνή κοινότητα» για την αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης.

Turkish flags decorate a street outside the United States Embassy in Ankara, Turkey, April 25, 2021. (AP File Photo)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα