ΑΘΗΝΑ
02:01
|
25.04.2024
O Λευκορώσος πρόεδρος παραδέχτηκε πως είναι «απολύτως πιθανό» ο στρατός του να βοήθησε μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς συνεχίζεται η προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο παραδέχτηκε σήμερα, Παρασκευή (19/11) πως είναι «απολύτως πιθανό» ο στρατός του να βοήθησε τους μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία, σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως πιθανό. Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιά. Τα στρατεύματά μας γνωρίζουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία», δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο BBC. «Ίσως κάποιοι να τους βοήθησαν. Αυτό δεν θα το συζητήσω καν», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Λευκορώσος πρόεδρος αρνήθηκε ότι κάλεσε τους χιλιάδες μετανάστες στην Λευκορωσία για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα.

«Τους είπα ότι δεν πρόκειται να κρατήσω τους μετανάστες στα σύνορα, να τους κρατήσω στα σύνορα, και αν συνεχίσουν να έρχονται από εδώ και στο εξής, και πάλι δεν θα τους σταματήσω, γιατί δεν έρχονται στη χώρα μου, αλλά στην δική σας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Λουκασένκο

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την προσφυγική κρίση κατά την οποία τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του Μινσκ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Πρόκειται για την δεύτερη επικοινωνία των δύο ηγετών μέσα σε έναν μήνα.

Νέες κατηγορίες από την Πολωνία – Συνελήφθησαν 45 μετανάστες

Την ίδια ώρα, η Πολωνία κατηγόρησε σήμερα τη Λευκορωσία ότι μετέφερε με φορτηγά εκατοντάδες μετανάστες πίσω στα σύνορα και ότι τους ωθούσε να αποπειραθούν να τα διασχίσουν παράτυπα, λίγες μόνο ώρες μετά την εκκένωση κύριων καταυλισμών τους στα σύνορα.

Η κατηγορία αυτή από την Πολωνία καθιστά σαφές ότι μια όπως φάνηκε αλλαγή στάσης αυτήν την εβδομάδα από το Μινσκ δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε επίλυση της μεθοριακής κρίσης, η οποία μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε σημαντική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι προκάλεσε σκόπιμα την κρίση, μεταφέροντας αεροπορικώς χιλιάδες μετανάστες από την Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα τα σύνορα. Περίπου 10 μετανάστες πιστεύεται ότι πέθαναν ενώ είχαν κατασκηνώσει στο δάσος στα σύνορα μέσα στο ψύχος. Η Λευκορωσία, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, αρνείται ότι υποκίνησε την κρίση σκοπίμως.

Πηγές: BBC, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα