ΑΘΗΝΑ
00:51
|
08.11.2024
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 1996 και 2000, πραγματοποιήθηκαν 215.227 επεμβάσεις στείρωσης σε γυναίκες και 16.547 αγγειεκτομές σε άνδρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολίτες απαιτούν δικαιοσύνη για τα θύματα των αναγκαστικών στειρώσεων που επέβαλε το καθεστώς της δικτατορίας στη χώρα.

Η έρευνα της περουβιανής δικαιοσύνης για 1.300 αναγκαστικές στειρώσειςπου διέταξε ο δικτάτορας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι (1990-2000) βρίσκεται σε κίνδυνο καταγγέλλουν οι δικηγόροι των θυμάτων, καθώς, όπως λένε, ο δικαστής Ραφαέλ Μαρτίνεζ, που έχει αναλάβει την υπόθεση, χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες για να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει την έρευνα.

«Η στάση του δικαστή δείχνει ότι η δικαστική εξουσία δεν δίνει προτεραιότητα στην υπόθεση», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Μίλτον Κάμπος, υπενθυμίζοντας ότι η Γενική Εισαγγελία προσπάθησε να βάλει την έρευνα στο αρχείο, το 2009, το 2014, το 2016 και το 2018.

«Έχουμε κουραστεί να φωνάζουμε. Έχουμε κουραστεί να λέμε χιλιάδες φορές τι μας έκανε η δικτατορία. Αν ο Μαρτίνεζ κρίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να διερευνηθεί η υπόθεση, οι δικηγόροι μας θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασής του», δήλωσε η Βικτώρια Βίγκο, ένα από τα θύματα των αναγκαστικών στειρώσεων που επέβαλε το καθεστώς Φουτζιμόρι.

Μεταξύ 1996 και 2000, ο Φουτζιμόρι – που εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για τις δολοφονίες 25 Περουβιάνων – διοργάνωσε αμέτρητα «φεστιβάλ υγείας» σε απομακρυσμένα χωριά, στα οποία ρίχνονταν πυροτεχνήματα για να προσελκύσουν, να εξαπατήσουν και να στειρώσουν γυναίκες χωρίς την συναίνεσή τους. Η στρατηγική αυτή αποσκοπούσε στη μείωση των ποσοστών φτώχειας στη χώρα, περιορίζοντας το ποσοστό γεννήσεων των ατόμων με χαμηλό εισόδημα. Οι επεμβάσεις γίνονταν μαζικά σε γυναίκες κυρίως του ινδιάνικου πληθυσμού του Περού, που ανήκουν στα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας, και σε αναλφάβητους και άπορους ανθρώπους, οι οποίοι μιλούσαν κυρίως τη διάλεκτο Quechua.

Για να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής, ο Φουτζιμόρι απειλούσε με απόλυση τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που αρνούνταν να προχωρήσουν στις επεμβάσεις, ενώ επιβράβευε όσους από αυτούς έκαναν τον μεγαλύτερο αριθμό στειρώσεων μέσα σε μία ημέρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 1996 και 2000, πραγματοποιήθηκαν 215.227 επεμβάσεις στείρωσης σε γυναίκες και 16.547 αγγειεκτομές σε άνδρες. Ανάμεσα στα τόσα χιλιάδες θύματα, μόνο 2.074 έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής στη δικαιοσύνη, διότι υποβλήθηκαν στις επεμβάσεις παρά τη θέλησή τους. Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι οι υποχρεωτικές αυτές επεμβάσεις ενέχουν υψηλότατο κίνδυνο, με τον θάνατο 18 γυναικών να το επιβεβαιώνει.

Ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο υποσχέθηκε δικαιοσύνη στις στειρωμένες γυναίκες και υπενθύμισε ότι η δική του οικογένεια αγροτών υπέστη αναγκαστική στείρωση. “Ο πόνος των θυμάτων αυτών των αποτρόπαιων πρακτικών είναι και δικός μου”, τόνισε

Με πληροφορίες από Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πλήθος κόσμου στο πλευρό της δασκάλας Ελευθερίας Παλαιστίδου για τη ζωγραφιά υπέρ της Παλαιστίνης

Σοβαρές οι ζημιές σε 5 διαμερίσματα της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους

Προτάσεις Λιβάνιου για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οι τρεις στόχοι του (μάλλον τελευταίου) διαγγέλματος του Τζο Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα