ΑΘΗΝΑ
15:25
|
26.04.2024
Ο Μέτα πήρε αποστάσεις από το απώτερο μήνυμα της έκθεσης φωτογραφιών για τους Τσάμηδες που γίνεται στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, όπως είναι γνωστός παγκοσμίως, υπήρξε, είναι και θα παραμείνει ένθερμος πολέμιος της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια» επισημαίνει σημερινή ανακοίνωση της Προεδρίας της γείτονος μετά το σάλο που προκάλεσε στην Αθήνα η ανάρτηση στην εξωτερική περίφραξη του Προεδρικού Μεγάρου στα Τίρανα φωτογραφιών και χαρτών με θέμα τη λεγόμενη «γενοκτονία των Τσάμηδων» και την υποτιθέμενη «κατοχή αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα».

Ωστόσο, η ανακοίνωση της αλβανικής προεδρίας δεν περιορίζεται στην διάψευση αλυτρωτικής στάσης από τη μεριά του Ιλίρ Μέτα.

Προχωρά και σε έμμεση πλην σαφή αντίδραση έναντι ενόχλησης της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας στην ίδια ανακοίνωση πως:

«Κάθε σοβαρό κράτος θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Α. Μ. Ilir Meta δεν είναι υπόλογος για τις αποφάσεις και τις στάσεις του ενώπιον οποιασδήποτε διαπιστευμένης πρεσβείας στα Τίρανα, αλλά μόνο ενώπιον του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και του αλβανικού λαού.

Κάθε ξένη αντιπροσωπεία στα Τίρανα και κάθε κράτος που προσχωρεί στη Σύμβαση της Βιέννης, για οποιονδήποτε ισχυρισμό ή εξήγηση σχετικά με τη δραστηριότητα ή τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να ακολουθεί μόνο την επίσημη διαδρομή, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών».

Ενδιαφέρον έχει η σιγή ιχθύος που επέλεξε να κρατήσει στο όλο θέμα ως τώρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που βρίσκεται ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια σε μόνιμη κόντρα με τον πρόεδρο Μέτα.

Η επίμαχη έκθεση

Η έκθεση που προκαλεί την εύλογη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα. Πραγματοποιείται από την Ακαδημία «Οι Ρίζες μας» με τίτλο «Πελασγία-Ήπειρος-Θεσπρωτία-Τσαμουριά». 

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας σχετικά με την «γενοκτονία των Τσάμηδων», και από χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας σαν «κατεχόμενα Αλβανικά εδάφη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα