ΑΘΗΝΑ
16:57
|
05.11.2024
«Πυρ» ομαδόν από τον Έλληνα ΥΠΕΞ και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Δηκτικό σχόλιο και από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Turkey's President Tayyip Erdogan and Spain's Prime Minister Pedro Sanchez review the guard of honour during a welcoming ceremony in Ankara, Turkey November 17, 2021. Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκάθαρο μήνυμα -με βασικό αποδέκτη την Ισπανία– «να ακολουθούσαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ»», έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των συμφωνιών Σάντσεθ-Ερντογάν.

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) και ο γραμματέας του, Μανώλης Χριστοδουλάκης για τη στάση του Πέδρο Σάντσεθ αναφορικά με την πώληση όπλων στην Τουρκία.

«Η στήριξη που παρέχει η Ισπανία στη Τουρκία του αυταρχικού Ερντογάν με εξοπλισμούς και αλλά μέσα αντίκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και στην ηθική που πρέπει να διέπει την εξωτερική πολιτική μιας σοσιαλιστικής κυβέρνηση», αναφέρει συγκεκριμένα σχόλιο του ΚΙΝ.ΑΛ.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter: «Η στήριξη της Ισπανίας στην Τουρκία με εξοπλισμούς & άλλα μέσα αντίκειται στις αποφάσεις του Ευρ. Συμβουλίου και στην ηθική που πρέπει να διέπει την εξωτ. πολιτική μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Τα όπλα αυτά στρέφονται ενάντια σε χώρα μέλος την ΕΕ, την Ελλάδα. Να το ξανασκεφτούν.».

Ερωτήματα από Παπανδρέου

Μάλιστα και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχολίασε με δηκτικό τρόπο τη συμφωνία του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στην Ισπανία για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Παπανδρέου σε δήλωση του διατυπώνει τα εξής ερωτήματα: «Πως είναι δυνατόν κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν εξαγωγές όχι μόνο οπλικών συστημάτων αλλά και τεχνολογίας σε μια χώρα που απειλεί την ασφάλεια άλλων κρατών-μελών; Τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχει κοινή θέση για την αποτροπή της εξαγωγής στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, διεθνείς επιθετικές ενέργειες ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση;».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η πρόσφατη συμφωνία για εξαγωγή οπλικών συστημάτων μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα που είναι απαραίτητο να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έτσι, υποστηρίζει, ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για την οικοδόμηση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με πυξίδα την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη συνεργασία των λαών και το σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Πριν να είναι αργά».

Πηγές: ΕΡΤ, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Meta ανοίγει δουλειές με το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα

Προεδρικές Εκλογές 2025: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Αμείωτες συνεχίζονται οι ισραηλινές σφαγές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα