ΑΘΗΝΑ
19:46
|
17.01.2022
Η Πρίτι Πάτελ θα ανακοινώσει σήμερα στην Ουάσινγκτον την ένταξη από τη Βρετανία της Χαμάς υπό τον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πάτελ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, από την Ουάσινγκτον, το σχέδιό της να καταστεί παράνομη οποιαδήποτε στήριξη ή δήλωση στήριξης της ισλαμικής Χαμάς στη χώρα της. Σύμφωνα με την Υπουργό, η ευθυγράμμιση του βρετανικού κράτους με τη θέση του Ισραήλ απέναντι στα στρατιωτικά και πολιτικά τμήματα της παλαιστινιακής οργάνωσης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.

Έτσι, σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη διάταξη, οι υποστηρικτές της Χαμάς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως 14 χρόνια. Η Υπουργός επισήμανε πως η παλαιστινιακή οργάνωση θα απαγορευτεί στη χώρα της, καθώς θα υπαχθεί στη δικαιοδοσία του Αντιτρομοκρατικού Νόμου. Αυτό σημαίνει πως όποιος εκφράζεται δημόσια υπέρ της, φέρει τα σύμβολά της ή διοργανώνει συναντήσεις ή συγκεντρώσεις υπέρ της, θα διώκεται ποινικά.

Η Πατέλ προσβλέπει στην ψήφιση του νόμου εντός της επόμενης εβδομάδας, υποστηρίζοντας πως θα αποτελέσει ένα χτύπημα στον αντισημιτισμό.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της σε Αμερικανούς δημοσιογράφους: «Αποφασίσαμε πως δεν μπορούμε πλέον να διαχωρίζουμε τη στρατιωτική και πολιτική πλευρά της οργάνωσης» προσθέτοντας πως «η λειτουργία της και η δράση της βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριών και συνδέσεων με τρομοκρατικές οργανώσεις. Η σοβαρότητα του θέματος μιλάει από μόνη της.»

Μέχρι και σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε θέσει εκτός νομου στην επικράτειά του μόνο τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς – τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam.

Στην ομιλία της στην Ουάσιγκτον, όπου θα επισκεφθεί ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, η Πατέλ αναμένεται να επισημάνει: «Η Χαμάς έχει σημαντικές τρομοκρατικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε εκτεταμένα και εξελιγμένα όπλα, καθώς και σε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης τρομοκρατών, και εδώ και πολύ καιρό έχει ασκήσει σημαντική τρομοκρατική βία.

Αλλά η μέχρι σήμερα θεώρηση της Χαμάς δημιουργεί μια τεχνητή διάκριση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της οργάνωσης – είναι σωστό η θεώρηση αυτή να ενημερωθεί και να αλλάξει. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, ειδικά για την εβραϊκή κοινότητα. Αν ανεχθούμε τον εξτρεμισμό, αυτός θα διαβρώσει το τείχος της ασφάλειας».

Η Χαμάς έχει ήδη χαρακτηριστεί ως παράνομη τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιουσιακά της στοιχεία μπορούν να κατασχεθούν και τα μέλη της να φυλακιστούν.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Handelsblatt: Η Δύση δεν εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να να αποκόψει τη Ρωσία από το Swift

Νέα κυβέρνηση στη Λιβύη ζητά ο πρόεδρος της βουλής

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή του Οσμάν Καβαλά στη φυλακή

Μέσα Μάρτη η εκδίκαση του αιτήματος του Δήμου Χαϊδαρίου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα