ΑΘΗΝΑ
23:59
|
01.05.2024
Διαμαρτυρίες ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας με μεγάλη συμμετοχή πολιτών βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ολλανδία, Αυστρία, Κροατία, Ιταλία και Γαλλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα που επιβάλλονται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εν μέσω τεταμένου κλίματος εξαιτίας της επιβολής νέου lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σημειώνεται πως αρκετές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο επιβάλλουν νέους περιορισμούς ή αυστηροποιούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων κρουσμάτων, ενώ ορισμένες χώρες ήδη έχουν αναφέρει νέο χαμηλό ρεκόρ κρουσμάτων ημερησίως.

Πολυάριθμες πόλεις της Ολλανδίας κατακλύστηκαν το Σάββατο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από πολίτες που διαμαρτύρονταν ενάντια στα νέα μέτρα για την διαχείριση της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, πολίτες φέρεται να εκτόξευσαν μολότοφ κατά της αστυνομίας και να πυρπόλησαν ποδήλατα στη Χάγη ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε άλογα, σκύλους και ρόπαλα για να διαλύσει τα πλήθη, ένα βράδυ αφότου οι διαδηλώσεις στο Ρότερνταμ έγιναν βίαιες και η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις μερίδας πολιτών εξελίχθηκαν βίαια, με έναν βράχο να πετάγεται από το παράθυρο ασθενοφόρου που μετέφερε ασθενή, ενώ αξιωματικοί της πόλης δήλωσαν σε ανάρτησή τους στο Twitter ότι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ ένας χρειάστηκε να διακομιστεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με τραυματισμό στο γόνατο.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες κορυφαίας κατηγορίας διακόπηκαν για λίγο καθώς οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο και μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Προς το παρόν, οι οπαδοί έχουν αποκλειστεί από τα γήπεδα λόγω των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της νύχτας έντονων επεισοδίων στο Ρότερνταμ, η οποία καταδικάστηκε από τον δήμαρχο της πόλης ως «όργιο βίας». Η αστυνομία προχώρησε σε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς, αλλά και σε χρήση πραγματικών πυρών, «επειδή η κατάσταση ήταν απειλητική για τη ζωή», όπως ισχυρίστηκε εκπρόσωπός της μιλώντας στο Reuters.Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές νοσηλεύονται λόγω τραυμάτων που υπέστησαν από πυροβολισμούς, ενώ φέρεται να διενεργείται ήδη σχετική έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία επέβαλε το προηγούμενο Σάββατο μερικό lockdown τριών εβδομάδων, καθώς κατέγραψε ανησυχητικά μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Πλέον, οι αθλητικές διοργανώσεις πραγματοποιούνται χωρίς θεατός και η εστίαση, καθώς και τα μπαρ πρέπει να κλείνουν στις 20:00. 

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους της Αυστρίας, της Κροατίας και της Ιταλίας εν μέσω αυξανόμενης οργής για τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, την Βιέννη, αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο εθνικό lockdown και ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια τον Φεβρουάριο του 2022, αποτελώντας έτσι την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καθιστά τον εμβολιασμό νομική απαίτηση. Κρατώντας σημαίες και πανό που έγραφαν “Ελευθερία”, οι διαδηλωτές φώναξαν “Αντίσταση!” αποδοκιμαστικά συνθήματα για την αστυνομία. Η χώρα πρόκειται να μπει σε εθνικό lockdown 20 ημερών από τη Δευτέρα, κλείνοντας όλα τα καταστήματα εκτός από τα απαραίτητα, ενώ οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται από το σπίτι.

Σημειώνεται ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έχουν χαρακτηριστεί ως «δίκοπο μαχαίρι» από τον Andrea Ammon, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, με τον ίδιο να επισημαίνει μιλώντας στο BBC ότι η αυστηροποίηση των κανόνων θα μπορούσαν να απομακρύνουν πλήρως από το εμβόλιο τους ανθρώπους που αν και έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για αυτό, δεν το έχουν απορρίψει πλήρως.  

Στην Κροατία, χιλιάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα, Ζάγκρεμπ, για να δείξουν την οργή τους για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ενώ στην Ιταλία, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Circus Maximus στη Ρώμη για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα πιστοποιητικά «green pass», που απαιτούνται σε χώρους εργασίας, χώρους εκδηλώσεων και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι γαλλικές αρχές από την πλευρά τους, απέστειλαν δεκάδες ακόμη αστυνομικούς προκειμένου να καταπνίξουν τις ταραχές στη Γουαδελούπη, όπου οι ολονύχτιες διαμαρτυρίες φέρεται να εξελίχθηκαν βίαια, με λεηλασίες δεκάδων καταστημάτων και πυρπόληση επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν (Gérald Darmanin) υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους πολίτες που ενεπλάκησαν στα επεισόδια χρησιμοποίησαν «πραγματικά πυρομαχικά» κατά των αρχών επιβολής του νόμου και υποσχέθηκε μια «σταθερή» απάντηση σε όσους διαταράσσουν τη δημόσια ειρήνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα