Σε συμφωνία για την επιστροφή του εκτοπισμένου πρωθυπουργού του Σουδάν Αμπντάλα Χαμντόκ (Abdalla Hamdok) και την απελευθέρωση των αμάχων πολιτικών που κρατούνται από την ημέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος φέρεται να κατέληξε η πρώην κυβέρνηση και ο στρατηγός του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν (Abdel Fattah al-Burhan) ο οποίος ανέλαβε βίαια την εξουσία στις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ του στρατηγού Μπουρχάν, του Αμπντάλα Χαμντόκ, των πολιτικών δυνάμεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για την επιστροφή του Χαμντόκ στη θέση του και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων», δήλωσε στο AFP ο ανώτερος Σουδανός μεσολαβητής Φαντλάλα Μπούρμα, ενεργός επικεφαλής του κόμματος Ουμά (Umma).
Την ίδια ώρα, μια ομάδα Σουδανών διαμεσολαβητών, η οποία απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς, που είχαν εγκλωβιστεί σε συνομιλίες στην προσπάθειά τους να επιτύχουν μια συμφωνία από το ξέσπασμα της κρίσης, εξέδωσε ανακοίνωση περιγράφοντας τα κύρια σημεία της συμφωνίας. Κατά το δημοσίευμα του AFP, αυτή περιλαμβάνει την αποκατάσταση του Χαμντόκ στην πρωθυπουργία, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και την αναζωπύρωση της συνταγματικής, νομικής και πολιτικής συναίνεσης που διέπει τη μεταβατική περίοδο. «Η συμφωνία θα ανακοινωθεί επίσημα αργότερα σήμερα (Κυριακή), μετά την υπογραφή των όρων της και τη συνοδευτική πολιτική διακήρυξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας της Κυριακής ήρθε εν μέσω προετοιμασιών για μαζικές διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος και της θανατηφόρας καταστολής που ακολούθησε, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 40 νεκρούς, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Ιατρών του Σουδάν, ενώ η Τετάρτη ήταν η ημέρα με τους περισσότερους θανάτους, καθώς 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε σημαντικό βαθμό από την Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν (SPA), μια ομπρέλα συνδικάτων που συνέβαλαν καθοριστικά στις μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του αυταρχικού προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Οκτωβρίου ο στρατηγός Μπουρχάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέτρεψε την κυβέρνηση, σε μια κίνηση που παρεμπόδισε τη διετή μετάβαση στην πολιτική εξουσία, προκαλώντας την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, συνοδευόμενης από κυρώσεις, ενώ πυροδότησε ταυτόχρονα μεγάλες διαμαρτυρίες. Η επιστροφή του Χαμντόκ στην εξουσία, ενός οικονομολόγου με σπουδές στη Βρετανία ο οποίος έχει εργαστεί για τον ΟΗΕ και τους αφρικανικούς οργανισμούς, ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της διεθνούς κοινότητας. Οι διαμεσολαβητές ανακοίνωσαν ότι η συμφωνία για την επαναφορά του πρωθυπουργού επιτεύχθηκε μετά από συναίνεση πολιτικών φατριών, πρώην ανταρτικών ομάδων και στρατιωτικών προσωπικοτήτων.
Το Σουδάν, το οποίο έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση, έχει μακρά ιστορία στρατιωτικών πραξικοπημάτων, απολαμβάνοντας μόνο σπάνια διαστήματα δημοκρατικής διακυβέρνησης από την ανεξαρτησία το 1956, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο Μπουρχάν, ο οποίος υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης διακυβένρησης του Μπασίρ, έγινε ο ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν μετά την εκδίωξη και τη φυλάκιση του Προέδρου από τον στρατό το 2019. Ο βετεράνος στρατηγός ήταν επικεφαλής του Κυρίαρχου Συμβουλίου στρατιωτικών και πολιτικών προσωπικοτήτων, με τον Χαμντόκ ως πρωθυπουργό να ηγείται του υπουργικού συμβουλίου.
Ωστόσο, οι βαθύτερες διασπάσεις και οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ του στρατού και των πολιτών αμαύρωσαν τη μετάβαση και τον περασμένο μήνα ο Μπουρχάν ηγήθηκε της ανάληψης της εξουσίας από τον στρατό, υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για πραξικόπημα, αλλά για ένα βήμα προς «τη διόρθωση της μετάβασης».
Νωρίτερα τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε μάλιστα ένα νέο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο διατήρησε τη θέση του ως επικεφαλής, μαζί με έναν ισχυρό παραστρατιωτικό διοικητή, τρεις ανώτερες στρατιωτικές προσωπικότητες, τρεις πρώην ηγέτες των ανταρτών και έναν πολίτη, αποκλείοντας ωστόσο πλήρως από αυτό τον πολιτικό συνασπισμό των τεσσάρων ατόμων με τον οποίο ο στρατός μοιραζόταν την εξουσία από το 2019.