ΑΘΗΝΑ
09:34
|
19.01.2022
Η υποψηφιότητα του ΥΠΠΟΑ αναμένεται να είναι η δεύτερη ελληνική εγγραφή που περνάει στο πρόγραμμα της UNESCO.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέβαλε πρόταση υποψηφιότητας στο πρόγραμμα της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» (International Memory of the World Register) για τα χρηστήρια πινάκια-«ελάσματα» του ιερού και του μαντείου του Διός και της Διώνης, στη Δωδώνη της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟ.Α, ο φάκελος της υποψηφιότητας, τον οποίο έχει συντάξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και έχει επιμεληθεί η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, προωθήθηκε ύστερα από συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και φέρει και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Δωδώνης, καθώς και της επιστημονικής κοινότητας.


Τα χρηστήρια πινάκια της Δωδώνης αποτελούν ένα μοναδικό σύνολο, με σημαντική συμβολή παγκοσμίας εμβέλειας όσον αφορά τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και θρησκείας. Πρόκειται για τμήματα από εύθραυστα, λεπτά φύλλα μολύβδου, πάνω στα οποία χαράσσονταν τα ερωτήματα των προσκυνητών του κατέφταναν στο μαντείο της Δωδώνης, αλλά και η χρησμοδότηση που λάμβαναν. Συνολικά έχουν εντοπιστεί και δημοσιευτεί 4.216 επιγραφές, που χρονολογούνται με βάση τη γραφή τους, από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αι. π.Χ.


Με αφορμή της κατάθεσης της υποψηφιότητας, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη προέβη  στην ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόγραμμα της UNESCO “Μνήμη του Κόσμου” έχει βασικό του στόχο την διαφύλαξη – από την λήθη και την φθορά – και την ανάδειξη – μέσω της πλήρους προσβασιμότητας – της «τεκμηριωμένης κληρονομιάς» της ανθρωπότητας, δηλαδή χειρόγραφα, εικονογραφήσεις, αρχειακό υλικό, ταινίες κ.ά. Τα χρηστήρια πινάκια περιλαμβάνουν πληροφορίες, σχεδόν για κάθε πτυχή της κλασικής και ελληνιστικής Ελλάδας. Έτσι, αναδεικνύονται ζητήματα κοινωνικά, όπως η απελευθέρωση των δούλων, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η μετανάστευση, αλλά και εμπορικά ή οικονομικά, όπως οι παραγωγές μαλλιού και σιτηρών, η εξέλιξη συναλλαγών, η δυνατότητα εξόφλησης χρεών, καθώς και ζητήματα από τον κόσμο των συναισθημάτων, όπως η πορεία του γάμου, η δυνατότητα τεκνοποιίας, η αντιμετώπιση της χηρείας ή της απιστίας. Παράλληλα, παρέχεται πλήθος επιγραφικών δεδομένων, όπως η μορφή και η εξέλιξη των γραμμάτων ή η διατύπωση του συμπυκνωμένου λόγου. Η αξία του συνόλου των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης  έγκειται στην μοναδικότητα αυτού του υλικού, το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στις γνώσεις μας για την αρχαία ελληνική θρησκεία, αλλά και για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Eλλήνων, οι αγωνίες των οποίων ήταν αντίστοιχες των σημερινών».

Η εγγραφή των χρηστηρίων πινακίων της Δωδώνης στον Κατάλογο της  UNESCO “Μνήμη του Κόσμου”, ενός προγράμματος που επιδιώκει να διαφυλάξει από τη λήθη τα σημαντικότερα γραπτά τεκμήρια της ανθρωπότητας, αναμένεται να προδώσει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνον στο μοναδικό αυτό αρχαιολογικό σύνολο -το μεγαλύτερο μέρος του οποίου φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων- που θα προβληθεί παγκοσμίως μέσω του διεθνούς οργανισμού, αλλά και στον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και στο Μουσείο των Ιωαννίνων.

Τέλος, μια ακόμα ιδιαιτερότητα του συνόλου των ενεπίγραφων πινακίων της Δωδώνης, αποτελεί το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος τους είναι γραμμένο από απλούς ανθρώπους της εποχής ή από εκπροσώπους τους, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωπική φωνή σε εκατοντάδες απλούς και καθημερινούς ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα έκφρασης με άλλα μέσα

Εφόσον η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή του Προγράμματος προκρίνει την εγγραφή των πινακίων της Δωδώνης στον αντίστοιχο Κατάλογο, θα πρόκειται για την δεύτερη ελληνική εγγραφή. Η πρώτη ελληνική αφορά στον Πάπυρο του Δερβενίου, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο βιβλίο της Ευρώπης, χρονολογούμενο στον 4ο αι. π.Χ., ενώ το περιεχόμενό του φέρεται να αφορά σε παλαιότερο κείμενο του 5ου αι. π.Χ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σμύρνη: Παρηγοριά ή παραπλάνηση

«Πράσινο φως» για την ίδρυση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Ανακαλεί η Μενδώνη τη χορηγία εμπλεκόμενου στην καταγγελία της 24χρονης για βιασμό

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα