ΑΘΗΝΑ
04:51
|
04.05.2024
Ο Ιρανός ναύαρχος Τανγκσίρι,λέει πως προκάλεσαν εννιά νεκρούς Ιρανούς και πάρθηκαν αντίποινα. Οι ΗΠΑ τηρούν σιγή ισχύος, παρακολουθώντας το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υψηλή διατηρείται η ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου μεταξύ άλλων και λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ιράν σε μία νευραλγική περιοχή-πέρασμα για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

Ο Ιρανός ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσίρι, που είναι διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, ανακοίνωσε σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Asharq al Awsat ότι σε άμεσες συγκρούσεις με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό (τις οποίες δεν προσδιόρισε επακριβώς χρονικά)  σκοτώθηκαν εννιά Ιρανοί ναύτες.

Διαβεβαίωσε πως οι ιρανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν προχωρώντας σε αντίποινα που είχαν ως αποτέλεσμα «εννιά αξέχαστα χτυπήματα στις ΗΠΑ ως εκδίκηση για το θάνατο των στρατιωτών μας». Ισχυρίστηκε πως αυτό έκανε τις ΗΠΑ να συνειδητοποιήσουν «την κυριαρχία της Ιρανικής Δημοκρατίας στην ναυτιλιακή αρένα».

Μιλώντας σε φοιτητές της ισλαμικής σχολής Μπασίτζ στην Τεχεράνη ο Ναύαρχος κάλεσε τη νεολαία να μάθει την ‘σημασία του Περσικού Κόλπου και το γεγονός πως η χώρας μας έχει σπουδαία γεωγραφική σημασία».

Επισήμανε δε πως υπάρχουν «πολλά συμβάντα» που γίνονται αλλά δεν ανακοινώνονται από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Το Ισραήλ «στενή» παρακολούθηση

Οι καταγγελίες του Ιρανού ναυάρχου δεν σχολιάστηκαν άμεσα στις ΗΠΑ. Ενδεχομένως γιατί η προσοχή της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον είναι στραμμένη (μεταξύ άλλων) και προς το Ισραήλ. Ο λόγος; Φαίνεται πως προσπαθούν να αποτρέψουν νέες, επικίνδυνες (μυστικές ή φανερές) επιχειρήσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών σε βάρος του Ιράν σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους συμμάχους τους στην ΕΕ προσπαθούν να διαπραγματευτούν την διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μία συμφωνία από την οποία είχε αποχωρήσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2018.

Το αποτέλεσμα των ισραηλινών δολιοφθορών…

Σε σχετικό ρεπορτάζ οι Κυριακάτικοι Τάιμς της Νέας Υόρκης επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους ανέφεραν πως οι τελευταίοι προειδοποιούν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους να μην επαναλάβουν επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις (όπως αυτές τον περασμένο Απρίλιο) γιατί ουσιαστικά αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές.

Μεταξύ άλλων επειδή αποδεικνύεται πως αντί να καθυστερούν οι ισραηλινές δολιοφθορές και επιθέσεις τελικά επιταχύνουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρουν επίσης πως διεθνείς επιθεωρητές και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν πως οι Ιρανοί γρήγορα συνήλθαν από τις επιθέσεις και τις δολιοφθορές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις τους συχνά εγκαθιστώντας νεότερα και πιο σύγχρονα μηχανήματα που εμπλουτίζουν το ουράνιο πολύ πιο γρήγορα…

Αυτά ενώ μόλις το περασμένο Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, επανάφερε τις απειλές κατά του Ιράν λέγοντας πως εάν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ θα αφήσουν ανοικτές «όλες» τις επιλογές, επιβεβαιώνοντας πως παραμένουν αφοσιωμένες στο στόχο να αποτρέψουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα