Ολοκληρώθηκε η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στο πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, όπου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσιάζει σήμερα μια νέα «έκθεση»για τα Πανεπιστήμια, η οποία θεωρείται προπομπός ενός νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων είχε και αυτή τη φορά παλμό. Οι δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ που αναπτύχθηκαν στην περιοχή έξω από το Μέγαρο Μουσικής ήταν πολλές σε σχέση με τον όγκο της διαδήλωσης.
Η έκθεση που παρουσιάζει σήμερα η Νίκη Κεραμέως μαζί με την γνωστή έκθεση Πισσαρίδη, έρχονται να προλειάνουν το έδαφος για ακόμα βαθύτερες αλλαγές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να καταθέτει νέο νομοσχέδιο στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τους φοιτητικούς συλλόγους το νομοσχέδιο αυτό θα έχει στόχο τη μέγιστη κερδοφορία και αναμένεται να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των φοιτητών στη μόρφωση, την εργασία, αναμορφώνοντας την ίδια στιγμή τη διοίκηση των πανεπιστημίων στα πρότυπα των λειτουργικών μοντέλων των επιχειρήσεων με γνώμονα την αξιολόγηση.
Αναλυτικά η απόφαση των φοιτητικών συλλόγων για το νομοσχέδιο που… έρχεται:
«Για ακόμη μια φορά και προτού προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τους προηγούμενους αντιεκπαιδευτικούς νόμους- τερατουργήματα (Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη, αξιολόγηση εκπαιδευτικών κλπ.), η κυβέρνηση θέτει και πάλι την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο στόχαστρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο νέος νόμος πλαίσιο που συνέταξε στο σχέδιο δράσης η επιτροπή πανεπιστημιακών της κυβέρνησης, προβλέπει την πλήρη αποσύνδεση των πτυχίων από επαγγελματικά δικαιώματα, με παράλληλη ρευστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών- χτυπώντας έτσι ευθέως την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων, εκ νέου αλλαγές στην πρόσβαση στα ιδρύματα με τους υποψήφιους να εντάσσονται ‘σε σχολές και όχι σε τμήματα’ (!), την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος σε μια προσπάθεια παρέμβασης του Υπουργείου και συντελεστών της αγοράς στην διοίκηση των ιδρυμάτων, καθώς και τη συνολική αναδιάταξη του χάρτη της εκπαίδευσης με επαναφορά των ΤΕΙ ως ‘Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών’, ριζικές αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση κλπ. Τέλος, έρχεται και η περίφημη εξωτερική αξιολόγηση, συνέχεια του συνολικού δόγματος ‘αξιολόγηση παντού’ που εφαρμόζεται ευρύτερα σον χώρο της εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό τα ιδρύματα εν τέλει να ελέγχονται από το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας, να λειτουργούν με λογικές κόστους – οφέλους, κάτω από το βούρδουλα των αναγκών που επιτάσσει η αγορά. Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: Πατώντας πάνω σε όλους τους προηγούμενους νόμους και ειδικά στο πλαίσιο που έθεσε ο νόμος Κ-Χ θέλουν να κάνουν το Πανεπιστήμιο αγνώριστο!
Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, από κοινού με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, θα βάλει για άλλη μια φορά εμπόδιο στα σχέδιά τους. Οι φοιτητικοί σύλλογοι κατάφεραν πέρσι μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις και κόντρα στην καταστολή και την τρομοκρατία να παγώσουν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και άλλες διατάξεις του νόμου, να απονομιμοποιήσουν συνολικά το νόμο στα μάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας. Έτσι και τώρα καλούμαστε να σηκώσουμε το γάντι της αντιπαράθεσης με την πολιτική που διαλύει την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και την προοπτική της νεολαίας.
ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ! ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ».