ΑΘΗΝΑ
17:01
|
16.05.2022
Η Ιαπωνία δεν έχει προχωρήσει ποτέ στη διάθεση πετρελαίου από τα αποθέματά της, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρίες το έπραξαν το 1991 και το 2011.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο μιας άνευ προηγουμένου διάθεσης κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου, μετά από σχετικό αίτημα της Ουάσινγκτον για τη συντονισμένη ανάληψη δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο Reuters τρεις κυβερνητικές πηγές, που έχουν λάβει γνώση για την κατάρτιση ενός πιθανού σχεδίου δράσης.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη διάθεση ποσοτήτων που υπερβαίνουν την ελάχιστη ποσότητα των αποθεμάτων που προβλέπονται από το νόμο.

Η ιαπωνική νομοθεσία επιτρέπει τη διάθεση πετρελαϊκών αποθεμάτων σε περιπτώσεις έλλειψης ή φυσικών καταστροφών, αλλά δεν έχει κάποια πρόβλεψη για μία τέτοια ενέργεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, εκτός του να κάνουμε κάτι» μετά από αίτημα των ΗΠΑ, δήλωσε μία άλλη πηγή στο Reuters.

Οι πηγές μίλησαν ανώνυμα, καθώς το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η Ιαπωνία δεν έχει προχωρήσει ποτέ στη διάθεση πετρελαίου από τα κρατικά πετρελαϊκά αποθέματά της, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρίες το έπραξαν στη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο το 1991, αλλά και μετά το σεισμό και τις καταστροφές από τσουνάμι το 2011.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, ενώ ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση βρίσκονταν σε μία διαδικασία προκειμένου να αποφασίσει για τις νόμιμες ενέργειες που μπορεί να κάνει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε σε ένα ασυνήθιστο αίτημα προς μερικές από τις χώρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο διάθεσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, αφού κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και σύμμαχοί τους απέρριψαν τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για την επιτάχυνση αύξησης της παραγωγής τους.

Η ιαπωνική κυβέρνηση διατηρούσε αποθέματα πετρελαίου επί τη βάσει ημερήσιας κατανάλωσης 145 ημερών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι ποσότητες αυτές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες από τα αποθέματα των ενενήντα ημερών που απαιτεί ο νόμος.

Τα αποθέματα του ιδιωτικού τομέα είχαν καταγραφεί συνολικά σε ποσότητες που αντιστοιχούν στην κατανάλωση 90 ημερών, έναντι νομικής προϋπόθεσης για αποθέματα κατανάλωσης εβδομήντα ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Διαδηλωτές εμπόδισαν ελληνικό δεξαμενόπλοιο να εισέλθει σε λιμάνι

Πορτογαλία: Μεγάλη απεργία των σιδηροδρομικών

Κομισιόν: Εαρινές προβλέψεις για την Ελλάδα

Λιθουανία: «Όλη η Ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα