ΑΘΗΝΑ
22:02
|
15.05.2024
Οι αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο χαρακτηρίζονται «ανεφάρμοστες» και ενδέχεται να οδηγήσουν στο κλείσιμο καναλιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τηλεόραση στο Αφγανιστάν έχει περάσει στα χέρια των κυβερνώντων Ταλιμπάν και ήδη δρομολογούνται πολλές αλλαγές, οι οποίες αφορούν κυρίως τις γυναίκες αλλά και την πλειονότητα των «βλάσφημων» εισαγόμενων από τη Δύση τηλεοπτικών προϊόντων.

Σε δημοσίευμά του το BBC αναφέρει ότι οι γυναικείοι ρόλοι σε τηλεοπτικά δράματα απαγορεύονται βάσει των νέων κανόνων που αποφασίστηκαν και επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Επιπλέον, εφεξής όλες οι γυναίκες δημοσιογράφοι ή τηλεπαρουσιάστριες θα πρέπει να εμφανίζονται στο «γυαλί» φορώντας μαντήλα. Το είδος της μαντήλας δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Αρκετοί δημοσιογράφοι του Αφγανιστάν σχολιάζουν ότι οι νέοι τηλεοπτικοί κανόνες των Ταλιμπάν είναι ασαφείς και υπόκεινται σε πολλές ερμηνείες.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στα μέσα του περασμένου Αυγούστου μετά την άτακτη αποχώρηση των αμερικανικών και λοιπών νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα. Παρά τις όποιες δεσμεύσεις τους πολλοί φοβούνται την προοπτική της επιστροφής επαναφοράς όλων των περιορισμών ατομικών και άλλων ελευθεριών που ίσχυσαν στη χώρα πριν οι Ταλιμπάν χάσουν την εξουσία τη δεκαετία του ’90. Προς το παρόν τα κορίτσια είναι αποκλεισμένα από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αν και ο υπουργός Παιδείας, Σαΐντ Χοστί, έχει δεσμευτεί για επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες χωρίς όμως, να δώσει προσδιορίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Οι νέοι κανόνες για το τηλεοπτικό τοπίο του Αφγανιστάν είναι συνολικά οκτώ και σύμφωνα με ανθρώπους τους τηλεόρασης είναι «ανεφάρμοστοι» και ενδέχεται να οδηγήσουν στο κλείσιμο πολλών καναλιών. Ειδικότερα, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την προβολή ταινιών που αντιβαίνουν των κανόνων της ισλαμικής σαρία και των αφγανικών αξιών. Απαγορεύτηκε η επίμαχων σημείων του ανδρικού σώματος. Τα ψυχαγωγικά και κωμικά σόου που προσβάλλουν τη θρησκεία θα λογοκρίνονται και θα απαγορεύονται αν χρειαστεί. Ανακοινώθηκε επίσης σύσταση κατά των ξένων ταινιών που προωθούν πολιτιστικές και άλλες αξίες της Δύσης. Τέλος, οι ξένες δραματικές σειρές με πρωταγωνίστριες γυναίκες θα «κόβονται».

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βάση του Ισραήλ σε βάθος 35 χιλιομέτρων

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα