Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα χρειαστεί να εμβολιάζονται κάθε χρόνο κατά του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» (Bild). Ο τουρκικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος διευκρίνισε ότι ο ετήσιος εμβολιασμός αφορά το εμβόλιο της Pfizer και εξήγησε ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου έρχεται να καλύψει το κενό και μάλιστα είναι «πολύ αποτελεσματική» κατά της μετάλλαξης Δέλτα.
Ερωτηθείς εάν ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί για την πρόσφατη «έκρηξη μολύνσεων» ακόμα και μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας απέρριψε αυτές τις ανησυχίες επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο παρέχει «προστασία της τάξεως του 90%» στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ σε περίπτωση που νοσήσουν.
«Από τον έβδομο, όγδοο ή ένατο μήνα μετά τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19, τα επίπεδα αντισωμάτων αρχίζουν να μειώνονται με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι τρωτός στη νόσο», δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν προσθέτοντας ότι η αναμνηστική δόση είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση του επιπέδου των αντισωμάτων ενώ θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στο σπάσιμο της «αλυσίδας των μολύνσεων».
Ο Σαχίν δήλωσε επίσης αισιόδοξος ως προς τη διάρκεια της προστασίας των αναμνηστικών δόσεων. Ο επικεφαλής της BioNTech τόνισε ότι αναμένει να είναι πολύ μεγαλύτερη σε διάρκεια η ανοσία της αναμνηστικής δόσης σε σχέση με τις δύο πρώτες. «Και επομένως ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα μπορούσε να γίνει ετήσιος, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης», εκτίμησε ο Ουγκούρ Σαχίν μιλώντας στη Bild. Τέλος, ανέφερε ότι ο εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση έχει νόημα μόνο μετά το πέρας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες Pfizer, BioNTech και Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλιά τους κατά της Covid-19, σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance, η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο. Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα χρήματα αυτά πουλώντας τη μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 παραμένει μικρό.
«Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna έχουν χρησιμοποιήσει τα μονοπώλια τους για να δώσουν προτεραιότητα στις πιο κερδοφόρες συμβάσεις με τις πλουσιότερες κυβερνήσεις, αφήνοντας απέξω τις χώρες χαμηλού εισοδήματος», δήλωσε η Μάαζα Σεγιούμ, στέλεχος του αφρικανικού τμήματος της People’s Vaccine Alliance.
Με πληροφορίες από RT News