Δημοσίευση οδηγιών σχετικά με το πότε και με ποιο εμβόλιο θα κάνουν την 3η δόση όσοι εμβολιασμένοι νόσησαν, προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στην χώρα μας.
Όπως διευκρίνισε ο γγ οι οδηγίες θα ανέβουν μέχρι αύριο στις 12 μεσημέρι στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr και θα αφορούν πολλές υποπεριπτώσεις.
Υπενθύμισε δε ότι για όσους εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις με mRNA εμβόλιο ή Astrazeneca, συστήνεται να πραγματοποίησουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, είτε με Pfizer είτε με μισή δόση Μoderna
Για όσους εμβολιάστηκαν με μια δόση με το σκεύασμα της J&J, συστήνεται να εμβολιαστούν μετά από δυο μήνες με mRNA εμβόλιο είτε πάλι με J&J.
Ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και υπάρχει η δυνατότητα για πάνω από 110.000 εμβολιασμούς την μέρα. «Μέχρι και 5 ημέρες μπορεί να βρει κάποιος ραντεβού», συμπλήρωσε
Σχετικά με τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες στην χώρα μας ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 62,3% του γενικού πληθυσμού και στο 71,8% του ενήλικου πληθυσμού.
Στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, η οποία φαίνεται να παρέχει σημαντική προστασία τόσο από τις νοσηλείες όσο και από τους θανάτους, επανήλθε σήμερα και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία στην ενημέρωση αναφέρθηκε και στον αντιγριπικό εμβολιασμό, τονίζοντας ότι «έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας».
Αναφερόμενη σε στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) τόνισε ότι η μόλυνση με κορονοϊό είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Μιλώντας για μελέτη της εταιρείας Pfizer, η οποία έγινε σε 5.000 άτομα, είπε ότι ότι μόνο 6 άτομα νόσησαν από αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου ενώ από την ομάδα αυτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου νόσησαν 123 άτομα. Όπως πρόσθεσε, όσον αφορά την πιο σοβαρή παρενέργεια της περικαρδίτιδας μυοκαρδίτιδας αυτή εμφανίστηκε σύμφωνα με άλλα στοιχεία σε 2 άτομα σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένων.
Η κυρία Θεοδωρίδου κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η εξασθένηση της χημικής ανοσίας μετά τη φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει και γι’ αυτό όπως είπε θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσον αφορά την 3η αναμνηστική δόση όσοι έχουν ήδη νοσήσει.