ΑΘΗΝΑ
10:37
|
16.04.2024
Για «υβριδική επίθεση» στα σύνορα της ΕΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας έκαναν λόγο Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «υβριδική επίθεση» στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) από το καθεστώς της Λευκορωσίας, καταδίκασαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε μια νέα βάση επιπλέον κυρώσεων για να ενσωματωθούν στη μαύρη λίστα νέα πρόσωπα, φορείς και οντότητες που εμπλέκονται με την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Για παράδειγμα ανέφερε ότι ο εθνικός αερομεταφορές της Λευκορωσίας, Belavia, θα μπορεί τώρα να ενταχθεί στις κυρώσεις αυτές.

Επιπλέον, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ έλαβε δράση προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν μετανάστες στο Μινσκ. Ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών του Συμβουλίου με την Επιτροπή, είπε ο Μισέλ, οι Τουρκικές αερογραμμές αποφάσισαν να συνεργαστούν και να αποτρέψουν την Belavia από το να μεταφέρει μετανάστες στο Μινσκ. «Δεν θα επιτρέπει πλέον να γίνονται ταξίδια από την Κωνσταντινούπολη προς το Μινσκ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κι άλλες αεροπορικές εταιρείες ανέλαβαν ανάλογες αποφάσεις.

Καταλήγοντας, ο Σ. Μισέλ τόνισε ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. «Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σταματήσει την έλευση των μεταναστών προς τη Λευκορωσία. Μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, δεν αποσταθεροποιηθήκαμε από τις επιθέσεις αυτές και εξακολουθούμε να επαγρυπνούμε και να αναλαμβάνουμε δράση», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ευρώπη δρα γρήγορα σε επίπεδο ανθρωπιστικής υποστήριξης, σε επίπεδο διπλωματικών επαφών με χώρες προέλευσης, αλλά και σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων προς όσους ενισχύουν την εμπορία ανθρώπων.

«Αυτό που κάνει το καθεστώς Λουκασένκο είναι να εκμεταλλεύεται τον πόνο ανθρώπων και να τους χρησιμοποιεί για πολιτικούς σκοπούς. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια γι’ αυτό ήρθαμε άμεσα σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άμεσα κινητοποιήσαμε κονδύλια για να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η στρατηγική της Λευκορωσίας βασίζεται στη συνενοχή των μεσαζόντων και των ταξιδιωτικών πρακτορείων. «Υπάρχουν ταξιδιωτικά πρακτορεία που προτείνουν πακέτα, με θεωρήσεις, πτήσεις, ξενοδοχείο και λεωφορείο ως τα σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί ξεγελιώνται από άθλιες ψεύτικες υποσχέσεις», τόνισε.

Επισήμανε, τέλος, ότι η Κομισιόν σήμερα υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση μιας μαύρης λίστας για όλες τις υπηρεσίες πρακτορείων μεταφορών που ουσιαστικά διαπράττουν εμπορία ανθρώπων.

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα