ΑΘΗΝΑ
10:23
|
25.04.2024
Το αντιτορπιλικό USS Milius πραγματοποίησε διέλευση ρουτίνας μέσω του υδάτινου δρόμου που χωρίζει την κινεζική ενδοχώρα και την Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέπλευσε το στενό που χωρίζει την Ταϊβάν και την Κίνα την Τρίτη, ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια διέλευση μετά την διαδικτυακή σύνοδο κορυφής Μπάιντεν – Σι την περασμένη εβδομάδα.

Το πέρασμα του USS Milius από το στενό της Ταϊβάν ήταν μια διέλευση ρουτίνας, δήλωσε ο Έβδομος Στόλος των ΗΠΑ. “Το ταξίδι αυτό, η 11η άσκηση ελεύθερης ναυσιπλοΐας της χρονιάς, αποδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η στρατιωτική αυτή κίνηση, έρχεται μετά την ανταλλαγή ισχυρών προειδοποιήσεων μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με το μέλλον της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διαδικτυακής συνόδου κορυφής.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μετά τη σύνοδο κορυφής ότι ο Σι προειδοποίησε τον Μπάιντεν πως η ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν αποτελεί “παιχνίδι με τη φωτιά”.

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ διεξάγουν περιοδικά ασκήσεις στο στενό που χωρίζει την Ταϊβάν από την Κίνα, προκαλώντας συχνά οργισμένες αντιδράσεις από το Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί την Ταϊβάν και τα γύρω ύδατα ως δικό του έδαφος. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες θεωρούν τη διαδρομή ως διεθνή ύδατα ανοιχτά σε όλους.

Πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια συμμαχικά των ΗΠΑ πλοία, βρετανικά, καναδικά, γαλλικά και αυστραλιανά, πραγματοποιούν διελεύσεις μέσω του πορθμού της Ταϊβάν, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου, ενώ και η Κίνα εντείνει τις στρατιωτικές απειλές της προς την Ταϊβάν και εδραιώνει τον έλεγχό της στην αμφισβητούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Κόλιν Κοχ, ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam της Σιγκαπούρης, διατηρεί μια βάση δεδομένων με τις δηλωμένες διελεύσεις των ΗΠΑ μέσω των Στενών της Ταϊβάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννέα διελεύσεις πραγματοποιήθηκαν το 2019 και ακολούθησαν 15 το 2020. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν γίνει 11, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης του USS Milius.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα