ΑΘΗΝΑ
02:41
|
08.05.2024
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, ξεκίνησε στην Τεχεράνη τις συνομιλίες με τις ιρανικές αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ξεκίνησε στην Τεχεράνη τις συνομιλίες με τις ιρανικές αρχές, ανακοίνωσε επίσημη πηγή, μια εβδομάδα πριν επαναληφθούν στη Βιέννη κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τις χώρες  (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος προσγειώθηκε χθες το βράδυ στην ιρανική πρωτεύουσα, συναντήθηκε το πρωί με τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας Μοχαμάντ Εσλαμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Τώρα, μένει να συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν για πρώτη φορά, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση της πολιτικής προέκτασης του πυρηνικού προγράμματος της χώρας από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη επίσκεψη του Γκρόσι στην Τεχεράνη είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου όπου είχε συναντήσει μόνο τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας.

Στις 29 Νοεμβρίου οι χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία περιορισμού της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν πρόκειται να επανεκκινήσουν στη Βιέννη τις συνομιλίες με το Ιράν σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η συμφωνία του 2015 που είχε φτάσει σε τέλμα, με αποκορύφωμα, το 2018, οπότε αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ επί κυβέρνησης Τραμπ.

Παρότι επανέφεραν τις κυρώσεις απέναντι στο Ιράν με την αποχώρησή τους, οι ΗΠΑ φαίνεται να αλλάζουν προσέγγιση επί κυβέρνησης Μπάιντεν και θα συμμετέχουν έμμεσα στις συνομιλίες στο πλαίσιο της συμφωνίας. Φαίνεται ότι πρώτη προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή, είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με τη σιιτική χώρα και η ανακατάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών στη Μέση Ανατολή.

Στόχος των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη είναι και η επίσημη επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία με την ταυτόχρονη άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει στο Ιράν.

Μερικές ώρες πριν από την επίσκεψη του Γκρόσι, ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Σαΐντ Χατιμπζαντέχ εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει μια «εποικοδομητική» συνάντηση με την ΙΑΕΑ για την πυρηνική ενέργεια. «Ανέκαθεν συμβουλεύαμε την IAEA να παραμείνει στην οδό της τεχνικής συνεργασίας και να μην αφήσει ορισμένες χώρες να επιδιώξουν πολιτικούς στόχους στο όνομα της IAEA», σημείωσε.

Η επίσκεψη του Γκρόσι πραγματοποιείται στο φόντο αναφορών του οργανισμού του ΟΗΕ πως η Τεχεράνη έχει αυξήσει το απόθεμα ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, ως απάντηση στην επιθετική πολιτική των κυρώσεων της Ουάσινγκτον.

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχει απ’ ό,τι φαίνεται καταλήξει, από το 2015, στη δέσμευση της Τεχεράνης να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα έναντι της διαβεβαίωσής τους ότι δεν θα παρεμποδίσουν τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση των ισορροπιών της επόμενης μέρας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοδυτική Ασία.

ΠΗΓΗ: EΦ. ΣΥΝ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα