ΑΘΗΝΑ
12:59
|
24.04.2024
Συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο της φωνής των Queen εν μέσω τότε μιας άλλης πανδημίας, αυτής του AIDS σε μια βαθιά ομοφοβική κοινωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Inside my heart is breaking, my makeup may be flaking, but my smile still stays on”. Όταν ο Φρέντι Μέρκιουρι τραγουδούσε αυτούς τους στίχους της δικής του προσωπικής, επώδυνης κατάρρευσης στο σχεδόν αυτοβιογραφικό βιντεοκλίπ του “The Show Must Go On” τον Οκτώβριο του 1991, ελάχιστοι φίλοι των Queen γνώριζαν ότι πλησίαζε η «τελευταία πράξη» για τον Βασιλιά της βρετανικής μουσικής Βασίλισσας.

«Δεν πρόκειται να γίνω σταρ, πρόκειται να γίνω θρύλος», είχε δηλώσει στα πρώτα βήματά του με τους Queen ο Φρέντι Μέρκιουρι, ο οποίος απεβίωσε σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια, χτυπημένος από μια άλλη τότε πανδημία, αυτή του AIDS. Μια πανδημία που αγνοήθηκε από την ομοφοβική κοινωνία της δεκαετίας του ’80 και του ’90 ενώ αποδεκάτιζε την κοινότητα των γκέι ανδρών.  

Όλοι είχαν δει πόσο αδύναμος και αδύνατος έμοιαζε στο βιντεοκλίπ του «These Are the Days of Our Lives» τον προηγούμενο μήνα, αλλά λίγοι γνώριζαν πως ο Φρέντι πάλευε για να σταθεί όρθιος στα γυρίσματα, ότι ήταν ανίκανος να νικήσει τον πόνο του. Ούτε μπορούσαν να φανταστούν ότι εγκατέλειπε τον Φρέντι η στεντόρεια φωνή με την έντονη θεατρικότητα που οι φίλοι της μουσικής του, θαύμαζαν όλα αυτά τα χρόνια πάνω στη σκηνή και στα βινύλια. «Θα το αντιμετωπίσω με ένα χαμόγελο», τραγουδούσε ξορκίζοντας τον θάνατο «Ποτέ δεν υποχωρώ, συνεχίζω με το σόου».

«Ήταν πολύ εύθραυστος, δεν ήταν στα καλύτερά του», θυμάται ο κιθαρίστας των Queen, Μπράιαν Μέι, μιλώντας για την ηχογράφηση του “The Show Must Go On” το 1990 στο νέο ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο θα προβληθεί σύντομα. Ένα ντοκιμαντέρ που επικεντρώνεται στις τελευταίες ημέρες της ζωής του Φρέντι Μέρκιουρι με τον τίτλο: «Η Τελευταία Πράξη». «Δυσκολευόταν να περπατήσει, ακόμη και να καθίσει. Έλεγε: ‘φέρε τη βότκα’, έβαζε ένα σφηνάκι, το κατέβαζε, έβαζε και δεύτερο και μετά έπιανε το μικρόφωνο. Εκείνες οι νότες έβγαιναν μέσα από την ψυχή του, ακόμα δεν έχω καταλάβει πού βρίσκονταν κρυμμένες».     

Τέσσερις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του σινγκλ και μετά από 20 χρόνια μιας ανεπανάληπτης καριέρας ο αγαπημένος όλων σόουμαν, η φωνή του “We Are the Champions”, του “We Will Rock You” και του “Bohemian Rhapsody”, αποχαιρέτησε τους φίλους του. Πήρε την απόφαση να σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του και στην ηλικία των 45 ετών αποσύρθηκε στο σπίτι του στο Κένσινγκτον του Λονδίνου περιμένοντας το τέλος του μαζί με τους δικούς του ανθρώπους. Στο πλευρό του Φρέντι Μέρκιουρι τις δύο τελευταίες εβδομάδες της ζωής του ήταν όλοι οι Queen, ο τότε σύντροφός του Τζιμ Χάτον, ο πρώην σύντροφός του Τζο Φρατέλι, ο προσωπικός βοηθός και φίλος του, Πίτερ Φρίστοοουν και η Ανίτα Ντόμπσον, σύζυγος του Μπράιν Μέι. «Γλυκιά μου, όταν δεν θα μπορώ πια να τραγουδήσω, απλώς θα πεθάνω, θα πέσω ξερός», θυμάται η Ντόμπσον να της λέει. Και αφού τραγούδησε με όση δύναμη του είχε απομείνει, ο Φρέντι αποσύρθηκε και ετοιμάστηκε να πεθάνει.

Το ντοκιμαντέρ του BBC αναφέρεται επίσης στη συναυλία φόρο τιμής στον θρυλικό τραγουδιστή της ροκ που διοργανώθηκε στις 20 Απριλίου του 1992 στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Τα έσοδα εκείνης της συναυλίας διατέθηκαν στη μάχη κατά του AIDS. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει νέες συνεντεύξεις με τα μέλη των Queen, με την αδερφή του Φρέντι Μέρκιουρι, Κασμίρα Μπουλσάρα. Μιλούν επίσης οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία αφιέρωμα, όπως ο Γκάρι Τσερόν, των Extreme, ο Ρότζερ Ντάλτρεϊ του συγκροτήματος The Who, ο Τζο Έλιοτ από τους Def Leppard, η Λίζα Στάνσφιλντ και ο Πολ Γιανγκ. Όσοι είδαν τον αντίκτυπο του HIV/AIDS από πρώτο χέρι, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, επιζώντων και αγωνιστών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ο Πίτερ Τάτσελ, έχουν επίσης δώσει συνεντεύξεις για το ντοκιμαντέρ.

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Ρόγκαν δήλωσε: «Ήταν εξίσου σημαντικό που μιλήσαμε στους ανθρώπους που έζησαν μέσα από το μάτι του κυκλώνα της παγκόσμιας πανδημίας του HIV/AIDS, με όλες τις αντηχήσεις της με την COVID σήμερα. Ο θάνατος του Φρέντι και το αφιέρωμα που οργάνωσαν οι Queen για αυτόν, βοήθησαν να αλλάξει η αντίληψη για αυτή την τρομερή ασθένεια σε μια κρίσιμη στιγμή».

«Πάνω από όλα ο Φρέντι ήταν μουσικός. Ζούσε για τη μουσική. Αγαπούσε τη μουσική του και ήταν περήφανος για τον εαυτό του ως μουσικός», δήλωσε πρόσφατα ο Μπράιν Μέι σε μια εμφάνισή του στη βρετανική τηλεόραση με αφορμή την κυκλοφορία του νέου ντοκιμαντέρ. Ο κιθαρίστας των Queen αναφέρθηκε επίσης στο στίγμα γύρω από τον ιό HIV εκείνη την εποχή. «Ήμασταν πολύ θυμωμένοι και δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να εγκαταλείψουμε τον φίλο μας. Ήμουν αποφασισμένος να του δώσω τον καλύτερο αποχαιρετισμό της ζωής του».

Η ασθένεια του Φρέντι ένωσε ακόμα περισσότερο τους Queen. «Ήταν μια δύσκολη στιγμή, αλλά μας ένωσε σαν οικογένεια», σημειώνει ο ντράμερ του συγκροτήματος, Ρότζερ Τέιλορ. «Κλείσαμε όλες τις πόρτες γύρω από τον Φρέντι και προσπαθήσαμε να κάνουμε τη ζωή του όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Να κρατήσουμε όλα τα αρπακτικά μακριά. Ήταν πολλοί εκείνοι που έσκαγαν με τις φωτογραφικές μηχανές από τα παράθυρά του για ένα κλικ του άρρωστου Φρέντι. Ήταν μια φρικτή στιγμή για εκείνον».

Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο Φρέντι αποφασίζει να μιλήσει για την κατάσταση της υγείας του και να δημοσιοποιήσει την ασθένειά του. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι διαγνώστηκα θετικός στον ιό HIV και πάσχω από AIDS. Θεώρησα σωστό να κρατήσω για καιρό αυτήν την πληροφορία για τον εαυτό μου για να προστατεύσω την ιδιωτικότητά μου και όλων όσοι βρίσκονται στο πλευρό μου. Ωστόσο, ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου να μάθουν οι φίλοι και οι φαν μου σε όλο τον κόσμο την αλήθεια. Ελπίζω όλοι να σταθείτε στο πλευρό μου στη μάχη μου με αυτήν την τρομακτική αρρώστια».

Μία ημέρα μετά ο Φρέντι Μέρκιουρι απεβίωσε αλλά η μουσική του θα συνεχίσει να «ζει» στο διηνεκές: “Fairy tales of yesterday, grow but never die. I can fly, my friends”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κλειστός την Παρασκευή, 26/4 ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα