ΑΘΗΝΑ
15:23
|
20.04.2024
Εγκρίθηκε η αποδέσμευση ποσού ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. Έντονος ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αποδέσμευση ποσού ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup, βάσει της 12ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποποτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία διαπιστώνει πρόοδο, αλλά με αστερίσκους στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το ποσό των 767 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.ά..

Η έκθεση των θεσμών (Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον ESM) είναι σε γενικές γραμμές θετική και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχώρησε ικανοποιητικά σε ένα ευρύ φάσμα ειδικών δεσμεύσεων, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει καθυστερήσεις που θα πρέπει να διευθετηθούν μέσα στο α΄ εξάμηνο του επόμενου έτους, σε τομείς όπως η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, η υγειονομική περίθαλψη, κ.ά.

Η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Επιτροπής αναμένει ότι η ανάπτυξη το 2021 θα φτάσει το 7,1% του ΑΕΠ, φτάνοντας ουσιαστικά σε επίπεδα προ-πανδημίας. Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,2% το 2022. Αν και εξακολουθεί να είναι πολύ έντονος ο αντίκτυπος της πανδημίας, εκφράζεται η ελπίδα να μειωθεί σταδιακά με τη συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού. 

Η αξιολόγηση της Κομισιόν αναγνωρίζει πρόοδο σε τομείς όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδόματα αναπηρίας την απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων. Παράλληλα, ζητά ακόμα συνετή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να διασφαλιστούν μεσοπρόθεσμα βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα