Ο Ντέιβιντ Σουζούκι, ένας από τους πιο γνωστούς περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς και προσωπικότητες της τηλεόρασης, προειδοποίησε ότι ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός είναι έτοιμος για πιο «ριζοσπαστικές» δράσεις εάν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Την έχουμε πολύ άσχημα», δήλωσε ο Καναδός ακαδημαϊκός απευθυνόμενος σε συγκέντρωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης ακτιβιστών Extinction Rebellion στο Βανκούβερ του Καναδά.
Ερωτηθείς από την καναδική εφημερίδα «Νάσιοναλ Ποστ» (National Post) αν θα στήριζε δράσεις, όπως η ανατίναξη αγωγών πετρελαίου, ο Σουζούκι απάντησε: «Εννοείται πως όχι» και συμπλήρωσε, «η βία προέρχεται από τις αρχές, από τις κυβερνήσεις». Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Σουζούκι δεν απέκλεισε τη στροφή του περιβαλλοντικού κινήματος σε πιο βίαιες δράσεις εάν συνειδητοποιήσει πως δεν έχει άλλη επιλογή μπροστά στην «απάθεια και απραξία των κυβερνήσεων».
Κριτική στην τοποθέτηση του Σουζούκι άσκησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Αλμπέρτα του Καναδά. Ο Τζέισον Κένι έγραψε στο Twitter: “Η υποκίνηση σε βίαιες ενέργειες από τον Ντέβιντ Σουζούκι είναι επικίνδυνη και πρέπει να καταδικαστεί από την παγκόσμια κοινότητα». Ο κυβερνήτης της Αλμπέρτα προέκρινε την ειρηνική επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων χωρίς «τρομοκρατικές απειλές».
Κατά των δηλώσεων του Σουζούκι στράφηκε επίσης ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά, Έριν Ο’ Τουλ. «Υπαινίσσεται ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας δικαιολογείται να γίνουν στόχος τρομοκρατικών πράξεων».
Ο Ντέιβιντ Σουζούκι είναι καθηγητής της γενετικής στο Πανεπιστήμιο της British Columbia του Καναδά. Επιφανής ακαδημαϊκός, αλλά και διάσημος για τους αγώνες του για το περιβάλλον. Είναι συγγραφέας με διεθνή αναγνώριση. Με τα βιβλία του έχει καταφέρει να κάνει προσιτές στα παιδιά επιστημονικές και κοινωνικές απόψεις. Από το 1979 ο Σουζούκι είναι ο παρουσιαστής της παγκοσμίως γνωστής τηλεοπτικής σειράς «Η φύση των πραγμάτων». Χρόνια τώρα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές. Ο ιαπωνικής καταγωγής Καναδός επιστήμονας τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο Ορθού Τρόπου Διαβίωσης (Εναλλακτικό Νομπέλ).