ΑΘΗΝΑ
12:20
|
26.04.2024
Οι συμφωνίες γίνονται στο σκούρο φόντο της δεινής οικονομικής κρίσης στην Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων υπέγραψε σήμερα στην Άγκυρα ο Εμιρατινός Σεΐχης του Άμπου Ντάμπι και πρίγκηπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο σκοτεινό φόντο της δοκιμαζόμενης τουρκικής οικονομίας και της κατηφορικής πορείας της τουρκικής λίρας που εξανεμίζει τα εισοδήματα δεκάδων εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, κατά την επίσκεψη του Εμιρατινού Σεΐχη κλείστηκαν συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, της Ενέργειας, του περιβάλλοντος, αλλά και άμεσες επενδύσεις από την κρατική επενδυτική εταιρία του Άμπου Ντάμπι, Abu Dhabi Development Holding Company PJSC, το τουρκικό ταμείο Turkey Wealth Fund (TWF) και το Γραφείο Επενδύσεων της Τουρκικής Προεδρίας.

Υπογράφηκαν επίσης συμφωνίες ανάμεσα στα χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και του Άμπου Ντάμπι καθώς και μνημόνιο κατανόησης της τουρκικής κυβέρνησης με την εταιρία διαχείρισης λιμένων του Άμπου Ντάμπι, Abu Dhabi Ports co.

Eπίσης έπεσαν υπογραφές σε συμφωνίες που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στην τουρκική εταιρία Kalyon Group και την εμιρατινή Abu Dhabi Development Holding Company PJSC για επενδύσεις στους τομείς της Ενέργειας, υποδομών και μεταφορών.

«Νέα εποχή σχέσεων»

Η επίσκεψη του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν στην Τουρκία είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ηγέτης των ΗΑΕ από το 2012.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Εμιράτων δοκιμάστηκαν από τις συγκρούσεις ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορούσε συχνά τα Εμιράτα για περιφερειακές αποσταθεροποιητικές πολιτικές αλλά και για την εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησής του το 2016.

Αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών μίλησαν για «νέα εποχή» στις σχέσεις αμφοτέρων χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα