ΑΘΗΝΑ
09:03
|
02.12.2021
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη για την νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρή κριτική στην συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία αλλά και την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «που δανείζεται σαν να μην υπάρχει αύριο» άσκησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το σχόλιο του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, έγινε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στο Radio 98.4, για την νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία. Εκεί μεταξύ άλλων σημείωσε:

Το ευρωομόλογο, το έθαψαν χθες το βράδυ. Αυτή η ιστορία ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η αρχή και για την έκδοση κοινού χρέους, είναι το πρώτο βήμα στη δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης μέσω ευρωομόλογου, διασύνδεσης των χρεών κλπ, τελείωσε χθες το βράδυ. Η κυβέρνηση αυτή με τη βούλα των Πρασίνων που ήταν οι μόνοι υπέρ των ευρωομόλογων αποφάσισαν ότι αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι και η τελευταία φορά που δοκιμάζεται κάτι τέτοιο και δε θα υπάρξει ποτέ ξανά κοινό χρέος. Νομίζω είναι είδηση αυτή.

Εκτίμησε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά αλλαγής στο δημοσιονομικό σύμφωνο στην ΕΕ και ότι η λιτότητα θα μας «χτυπήσει «με το που θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του το Βερολίνο».

Προέβλεψε ότι αυτό είναι εφικτό μέσα στους επόμενους 16 μήνες και πως τότε, οι Βρυξέλλες θα ασκήσουν πιέσεις και σε άλλες χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Και τονίζει: «Αυτό σημαίνει το 5ο μνημόνιο σε πλήρη εξέλιξη για την Ελλάδα».

Σε ότι αφορά τον καταμερισμό υπουργείων στη νέα γερμανική κυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε λύπη για τους Πράσινους επειδή, όπως τόνισε, πήραν ένα υπε-υπερ-υπερυπουργείο, το υπουργείο Ανάπτυξής τους, Οικονομίας όχι Οικονομικών, «χωρίς λεφτά».

Μη θετική γνώμη εξέφρασε και για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τους Πράσινους, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πόστο που παραδοσιακά είχε φιλορωσικές θέσεις. Ωστόσο θεωρεί πως η κατάσταση θα περιπλακεί περαιτέρω, ιδιαίτερα μετά τη θέση της επικείμενης υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Καρλότα Άλμα Μπέρμποκ που τάχθηκε κατά της λειτουργίας του γερμανο-ρωσικού αγωγού Nord Stream 2. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά καταλήγοντας:

Κλείσανε τα πυρηνικά εργοστάσια και έβαλαν όλα τους τα λεφτά στο project της Nord Stream 2 που είναι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από τον Πούτιν κατευθείαν στη Γερμανία χωρίς να περνάει από την Ουκρανία. Και βγήκε η νέα υπουργός Εξωτερικών, η κα Μπέρμποκ να πει ότι «δεν τον θέλουμε αυτόν τον αγωγό». Ναι αλλά, δεν έχετε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν έχετε κάνει επενδύσεις, πώς θα τα βγάλει πέρα με τη γερμανική βιομηχανία; Πραγματικά λυπάμαι τους Πράσινους γιατί έχουν αναλάβει ευθύνες χωρίς να έχουν πάρει τους πόρους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος υπουργός Οικονομικών στην Τουρκία με εντολή Ερντογάν

ΟΗΕ: Άδικο και αναποτελεσματικό το κλείσιμο των συνόρων για την Όμικρον

ΗΠΑ: Απειλή παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους

Συμβόλαιο φτώχειας με ρήτρα «κορονοπληθωρισμού»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα