ΑΘΗΝΑ
09:33
|
29.06.2024
Η Πολωνία αποφάσισε χθες ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον διορισμό των δικαστών του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους επικριτές του ως πολιτικοποιημένο όργανο, έχει ήδη πυροδοτήσει κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, αποφασίζοντας ότι τμήματα των συνθηκών της Ένωσης είναι ασύμβατα με το πολωνικό σύνταγμα.

«Το άρθρο 6 της Σύμβασης… εφόσον περιλαμβάνει και το Συνταγματικό Δικαστήριο στον ορισμό του δικαστηρίου, δεν είναι συμβατό» με το σύνταγμα της Πολωνίας, δήλωσε η δικαστής Γιούλια Πρυλέμπσκα, επικεφαλής του Δικαστηρίου.

Πρόσθεσε ότι το άρθρο της Σύμβασης ήταν αντισυνταγματικό στο βαθμό που έδινε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) το δικαίωμα να αξιολογήσει τη νομιμότητα του διορισμού των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τον Μάιο το ΕΔΔΑ έκρινε ότι μια εταιρεία είχε στερηθεί το δικαίωμά της για σωστή ακρόαση λόγω του παράνομου διορισμού δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στην απόφαση της Τετάρτης, το Δικαστήριο υποστήριξε ότι δεν είναι δικαστήριο βάσει της Σύμβασης, καθώς ελέγχει την ιεραρχία των νόμων και δεν αποφαίνεται για ατομικά δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εφαρμόζεται στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι χωριστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Και τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως ερμηνεύεται από την ΕΣΔΑ. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται επίσης να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» είπε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρία Μπούριτς.

«Η σημερινή απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι άνευ προηγουμένου και εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης και τα αποτελέσματά της.»

Η Πολωνία έχει εμπλακεί σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις δικαστικές της μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με το μπλοκ υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.

ΠΗΓΗ: Left.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Νιγηρία καταστρέφει 165 παράνομα διυλιστήρια πετρελαίου σε μία εβδομάδα

Ιράν: Ο μεταρρυθμιστής Πεζεσκιάν προηγείται στις προεδρικές εκλογές

Φωτιά στην Κερατέα-Εκκενώνονται δύο οικισμοί

Panama Papers: Αθωώθηκαν 28 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα