ΑΘΗΝΑ
11:25
|
23.04.2024
Η Κύπρος παραλαμβάνει τη σκυτάλη προεδρίας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου από την Αίγυπτο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ποδαρικό» στο τιμόνι του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF) κάνει η Κύπρος από την Πρωτοχρονιά.

Η Κύπρια υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2022 την προεδρία του οργανισμού όπως αποφασίστηκε σήμερα από την 6η Υπουργική Συνάντηση του EMGF που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Τη συνάντηση συγκάλεσε ο Πρόεδρος του EMGF, ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Μόλα και συμμετείχαν σε αυτήν οι ομόλογοί του από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. Από τη θέση του παρατηρητή συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΗΠΑ και, για πρώτη φορά, της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκτός από τον διορισμό της Νατάσας Πηλείδου στην Προεδρία του EMGF για το επόμενο έτος, οι Υπουργοί αποφάσισαν και τον διορισμό του Κύπριου Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριου Παναγίδη στη θέση του Προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Εγκρίθηκε, επίσης, ο διορισμός του Αιγύπτιου αξιωματούχου Οσάμα Μομπάρες στη θέση του Γενικού Γραμματέα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Εικόνα

Στην παρέμβασή της κατά την εναρκτήρια τελετή της Συνάντησης, η Νατάσα Πηλείδου τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η 6η Υπουργική Σύνοδος για τη χώρα μας λόγω της ανάληψης της Προεδρίας. Ανέφερε ότι οι προτεραιότητες της προεδρίας του καθοριστούν μεταξύ άλλων σε συνάντηση που θα έχει με τον Αιγύπτιο υπορυγό Ενέργειας που θα έχει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του οργανισμού για το έτος 2022.

Ανέφερε ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στις συλλογικές προσπάθειές των χωρών μελών του EMGF για υπεύθυνη αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο «με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των μελών επί των φυσικών τους πόρων».

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες και δράσεις της Κυπριακής Προεδρίας, οι οποίες έχουν ως κύριο άξονα την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, είπε ότι σε αυτήν την «περίπλοκη εξίσωση επίτευξης του κοινού μας στόχου για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών, το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει ρόλο ως καύσιμο γέφυρα, επιτρέποντας μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας».

Κλείνοντας, η Κύπρια υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο EMGF θα πρέπει να επεκτείνει την παρουσία του και να προβάλει το έργο του διεθνώς, ενώ εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης στην Αίγυπτο για τις συνεχείς προσπάθειες στήριξης της λειτουργίας του EMGF.

Η επόμενη Υπουργική Σύνοδος του EMFG θα γίνει στο Κάιρο τον Ιούνιο του 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Λυπηρές οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα