ΑΘΗΝΑ
08:06
|
20.04.2024
Η πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα διαβεβαιώνει πως οι αρμενικές αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κλιμάκωση της βίας στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στις 14 Νοέμβρη με ευθύνη του αζερικού στρατού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως Αζέροι στρατιώτες εισέβαλαν στο έδαφος της Αρμενίας με αποτέλεσμα να τεθούν υπό «αποκλεισμό τέσσερις αρμενικές θέσεις». Μετά από διαπραγματεύσεις οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν αποσύρθηκαν ωστόσο το επόμενο 24ωρο, 15 Νοέμβρη περίπου στο ίδιο σημείο πραγματοποιήθηκε νέα εισβολή που συνοδεύτηκε  από τη χρήση τεθωρακισμένων, πυροβολικού και όπλων διαφόρων διαμετρημάτων. 

Καταγράφεται επίσης η κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και το επόμενο 24ωρο, στις 16 Νοέμβρη, όταν οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων ξεκίνησαν νέα επίθεση προς την κατεύθυνση των ανατολικών συνόρων της Αρμενίας, με εισβολή στο αρμενικό έδαφος.

Η αρμενική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει πως η αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης ξεκίνησε με μεσολάβηση της ρωσικής πλευράς όταν διακόπηκαν οι εχθροπραξίες στις 16 Νοεμβρίου στις 18.30 το απόγευμα.

Κάνοντας έναν απολογισμό η αρμενική πλευρά σημειώνει πως εξαιτίας των συγκρούσεων σκοτώθηκαν έξι στρατιωτικοί και αιχμαλωτίστηκαν άλλοι 13. Αναφέρει επίσης πως κατά τις εχθροπραξίες έχει χαθεί η επικοινωνία με άλλους 24 στρατιωτικούς.

Σημειώνει τέλος νέο περιστατικό στις 22/11 και πάλι με ευθύνη του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην κοινή μεθόριο αμφοτέρων χωρών  με τη ρίψη πυρός από πυροβόλα προς τη μεριά των αρμενικών θέσεων στην περιοχή Γεγαρκουνίκ με αποτέλεσμα έναν νεκρό στρατιωτικό.

Παραβίαση της τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοέμβρη

Κάνοντας μία συνολική τοποθέτηση επί των παραπάνω περιστατικών, η πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα καταγγέλλει το Αζερμπαϊτζάν πως παραβιάζει την τριμερή δήλωση της 9ης Νοέμβρη καθώς εξαπολύει επιθέσεις κατά της Αρμενίας από εδάφη που πέρασαν στην αζερική πλευρά ως αποτέλεσμα της εφαρμογής τής.

Εκτιμά πως αυτές οι ενέργειες είναι αποτέλεσμα της στάσης διεθνών εταίρων της Αρμενίας και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα επειδή δεν αντέδρασαν ως όφειλαν σε σχέση με τη χρήση βίας από τη μεριά του Αζερμπαϊτζάν.Προειδοποιεί πως η τακτική των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν λειτουργούν σαν κίνητρο προκειμένου το τελευταίο να συνεχίσει αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Η Αρμενία ζητά από χώρες φίλες και εταίρους της να ασκήσουν κάθε επιρροή στο Αζερμπαϊτζάν ώστε να σταματήσουν  οι προκλητικές ενέργειες και οι καταπατήσεις εδαφών σε βάρος της Αρμενίας.

Εκτιμά πως με αυτές τις ενέργειες το Αζερμπαϊτζάν επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Διαβεβαιώνει τέλος πως η Αρμενία  καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή. Τονίζει πως σε κίνηση καλής θέλησης η Αρμενία είναι έτοιμη να παραδώσει όλους τους χάρτες για νάρκες που βρίσκονται στην περιοχή και που έχει στη διάθεσή της, ωστόσο το Αζερμπαϊτζάν «παρότι έχει υποχρέωση δεν απελευθερώνει τους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου». Καταγγέλλει  δε την κακομεταχείριση και την πραγματοποίηση βασανιστηρίων σε βάρος τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα